Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Που είναι η Παλιά Ζηλανδία;

Το Αοράκι/Όρος Κουκ από τις Νότιες Άλπεις - πηγή

Αφού υπάρχει Νέα Ζηλανδία, λογικά κάπου θα υπάρχει και η Παλιά ή απλά σκέτο Ζηλανδία.



Ο πρώτος δυτικός εξερευνητής που πάτησε το πόδι του σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Νέα Ζηλανδία ήταν ο Ολλανδός Άμπελ Γιανσζόον Τάσμαν (Abel Janszoon Tasman). Όταν έφτασε στα 1640, ο Τάσμαν νόμισε ότι βρισκόταν σε ένα τμήμα του Staten Landt, ένα νησί στην στην άκρη της Αργεντινής, και το ονόμασε έτσι.

Λίγο μετά, οι Ολλανδοί χαρτογράφοι Hendrik Brouwer και Joan Blaeu κατάλαβαν ότι αυτά τα δυο μεγάλα νησιά δεν ήταν τμήμα της Νότιας Αμερικής και ο Blaeu ονόμασε την περιοχή Nieuw Zeeland από την Ζηλανδία (Zeeland), την πιο νοτιοδυτική επαρχία της χώρας. Όπως το νέο μέρος αποτελούνταν από νησιά έτσι και η Ζηλανδία αποτελούνταν από νησιά και το όνομα της σημαίνει "Θαλασσοχώρα" στα ολλανδικά.

Ο Άγγλος Τζέιμς Κουκ έκανε τρία ταξίδια στην Nieuw Zeeland στα 1770. Σκοπός του πρώτου του ταξιδιού ήταν να χαρτογραφήσει μια σπάνια διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου από τον νότιο Ειρηνικό, αλλά ο Κουκ έχασε τον προσανατολισμό του και κατέληξε στη Nieuw Zeeland, που δεν είχε εξερευνηθεί από του Δυτικούς από τότε που πάτησε το πόδι του εκεί ο Τάσμαν. Ο Κουκ χαρτογράφησε το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής και είναι ο υπεύθυνος της νέας αγγλικού τύπου ονομασίας "Νέα Ζηλανδία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου