Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η δύναμη των απλών μαθηματικών ή πως να χάσεις το βασίλειο σου αν δεν ξέρεις απλά μαθηματικά!


Η ιστορία του σκακιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παιχνίδια σχετιζόμενα με το σκάκι παίζονταν ήδη από την μακρινή αρχαιότητα, στην περιοχή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ως και την Κίνα. Όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή διεκδικούν την καταγωγή του παιχνιδιού. Ένα τέτοιο παιχνίδι είχε φτάσει και στους Κέλτες ήδη πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες για την εφεύρεση του. Αλλά η πιο ωραία ιστορία που σχετίζεται με το σκάκι έχει να κάνει με την Ινδία, τον ηγεμόνα Σίραμ, τον βραχμάνο Σίσα και το σιτάρι, σε εποχή όμως απροσδιόριστη.

Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, κάποτε ο βραχμάνος Σίσα κάλεσε τον ηγεμόνα της περιοχής Σίραμ για να του δείξει το παιγνίδι που είχε εφεύρει. Ο ηγεμόνας γοητεύτηκε τόσο πολύ και που ρώτησε τον Σίσα τι ήθελε ως ανταμοιβή. Ο σοφός ζήτησε τόσους κόκκους σιτάρι όσους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας βάζοντας στο πρώτο ένα κόκκο, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο τέσσερις, στο τέταρτο οκτώ κ.ο.κ, διπλασιάζοντας έτσι κάθε φορά στο επόμενο τετράγωνο.

Ο ηγεμόνας κρίνοντας το αίτημα ασήμαντο, τον ρώτησε αν ήθελε κάτι σοβαρότερο. Ο Σίσα επέμεινε και ο ηγεμόνας διέταξε να αδειάσουν μια φορτωσιά καμήλας σιτάρι δίπλα στον βραχμάνο. Τότε παρενέβη ο θησαυροφύλακάς και προϊστάμενος των αποθηκών του ηγεμόνα και του ανέφερε ότι όχι μόνο το σιτάρι της ηγεμονίας, αλλά και όλων των γύρω ηγεμονιών να συγκεντρωθεί δεν έφτανε να πληρωθεί ο Σίσα.

Με απλά μαθηματικά λοιπόν, το σιτάρι που χρειαζόταν ήταν 18.446.744.073.709.551.615 κόκκοι, που αυτοί σε βάρος (δεχόμενοι ότι το βάρος ενός κόκκου ισούται με 0,053 γραμμάρια) ισοδυναμούσαν στην ποσότητα των 977.677.436.907 τόνων!

Δείτε το και σαν εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου