Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τα πιο αλλόκοτα ανθρωποειδή τέρατα της πρώιμης Σύγχρονης Εποχής


Καθώς ο άνθρωπος άφηνε πίσω του τον Μεσαίωνα και περνούσε στη μοντέρνα εποχή, έμαθε περισσότερα για τον κόσμο γύρω του. Ταυτόχρονα, η φαντασία του οργίασε. Τα ανθρωποειδή πλάσματα που πίστευαν πως ζούσαν γύρω μας ήταν περίεργα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τρομακτικά.
 
 



Ένας Κύκλωπας, ένα Blemmyai (ακέφαλο τέρας με πρόσωπο στο στήθος), ένα Sciopod (ένα τέρας με ένα πόδι που το χρησιμοποιούσε για να κάνει ίσκιο) και ένα Cynocephalus (άνθρωπος με κεφάλι σκύλου), ένας άγνωστος πυγμαίος με δυο κεφάλια. Όλα αυτά ζούσαν στην Ινδία και είναι απ' την "Cosmographia", την ιστορία του κόσμου, γραμμένη από τον Sebastian Münster το 1544.


Ένα τέρας με τρία κεφάλια, επίσης από την Cosmographia


Ένας Panotti με τεράστια αυτιά, από το Nuremberg Chronicle, γραμμένο από τον Hartmann Schedel στα Λατινικά. Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο αυτή η φυλή ζούσε στα νησιά "Αυτιά" στα ανοικτά της Σκυθίας και χρησιμοποιούσαν τα μεγάλα αυτιά τους για κουβέρτες τη νύχτα.


Λαιμός και ράμφος πουλιού, επίσης από το Nuremberg Chronicle, 1493.


Ο Θαλάσσιος Επίσκοπος ή Επίσκοπος-Ψάρι και Θαλάσσιος Καλόγερος αναφέρθηκε στα 1530 και 1540. Κάποιος εξοργισμένος Επίσκοπος-Ψάρι μπορούσε να εντοπίσει τη θέση της κόρης κάποιου ψαρά σε μια βάρκα, την έσερνε στην φωλιά της, ρουφούσε όλη την ενέργεια της και έστελνε πίσω το νεκρό σώμα της.

Κάποτε έπιασαν ένα από αυτά τα όντα, το πήγαν στον βασιλιά της Πολωνίας και το έδειξαν σε ορισμένους καθολικούς επισκόπους. Οι επίσκοποι είπαν να αφεθεί ελεύθερο, τότε εκείνο έκανε το σημείο του σταυρού και εξαφανίστηκε. Ένα άλλο βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ζηλανδίας στην Δανία το 1546.


Το "Histoires prodigieuses", του Pierre Boaistuau, εκδόθηκε το 1560 στο Παρίσι:




Ένας Κύκλωπας από το "Historie Naturelle", του Georges Louis Leclerc Buffon, 1799


Τέρατα από το "Monstrorum historia", του Ulisse Aldrovandi, 1642:








Η έκδοση του 1665 του "De Monstris", γραμμένο από τον Fortunio Liceti, αρχικά εκδόθηκε χωρίς εικονογραφήσεις το 1616:





από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου