Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

"Ακόμα και αυτό το σύννεφο έχει μια 'ασημένια επένδυση'"


Η παραπάνω διαφήμιση είναι της Inco (Internation Nikel Company) Nikel από τον Μάρτιο του 1954. Εξηγεί στο κοινό, τα οφέλη της ατομικής ενέργειας και πως το νικέλιο, το οποίο χειρίζεται η εταιρεία είναι ο "αόρατος φίλος" της ανθρωπότητας.

Διαβάστε και θα καταλάβετε...

Σημείωση: η έκφραση "Silver Lining" (ασημένια επένδυση) είναι ένα αλληγορικό ιδίωμα για την έννοια της αισιοδοξίας στην κοινή αγγλική γλώσσα.

Ακόμα και αυτό το σύννεφο έχει ασημένια επένδυση

... πώς η ατομική ενέργεια βοηθάει στην νίκη επί των ασθενειών

Σήμερα, ολόκληρος ο κόσμος έχει ένα λόγο να ελπίζει...

Να ελπίζει ότι η ατομική ενέργεια θα είναι ένα πανίσχυρο όπλο για καλό... μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες του ανθρώπινου είδους.

Ήδη η ασημένια επένδυση του ατομικού μανιταριού αρχίζει να φαίνεται. Με πολλούς τρόπους! Απλά, σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι έχει κάνει αυτή η νέα δύναμη, μέχρι σήμερα, στην επέκταση παραγωγής ραδιοϊσοτόπων... ατομικά υλικά που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν ασθένειες.

Από μόνα τους, τα ισότοπα... ειδικές μορφές στοιχείων όπως το ιώδιο, ο φώσφορος, το κοβάλτιο... δεν βοηθούν τόσο πολύ την ιατρική.

Αλλά, αν βάλει κανείς ιώδιο σε μια ατομική στήλη και έχει ένα ακτινοβολημένο ισότοπο. Αν κάποιος το καταπιεί και το χρησιμοποιήσει ως ιχνηλάτη, το ραδιενεργό ιώδιο βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν την κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να θεραπεύσει τον υπερθυρεοειδισμό.

Κάντε το ίδιο με το κοβάλτιο και έχετε ένα ραδιοϊσότοπο υποκατάστατο του ραδίου.

Είναι πολύ πιο φτηνό. Και επίσης είναι άφθονο.

Μέχρι την ημέρα της αλυσιδωτής αντίδρασης, δεν υπήρχαν πολλά ραδιοϊσότοπα. Οπότε, μπορείτε να ευχαριστείτε την ατομική ενέργεια γι' αυτά τα ανεκτίμητης αξίας ιατρικά ραδιενεργά στοιχεία.

Επίσης, μπορείτε να ευχαριστήσετε την Inco Nikel που ανέλαβε δράση σ' αυτήν την ισχυρή, νέα επίθεση στις ασθένειες.

Βλέπετε, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες, από αέριο φθόριο για να παραχθεί ένα ενδιάμεσο χημικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορισμένων τύπων καυσίμων για τις ατομικές στήλες.

Το ανθεκτικό στην διάβρωση νικέλιο μπορεί να χειριστεί το φθόριο. Γιατί αυτό το καταστροφικό αέριο καίει το νερό, διαλύει το γυαλί, θρυμματίζεται την πέτρα, καίει τον αμίαντο και τον χάλυβα.

Μέσω της κατάκτησης του φθορίου, το νικέλιο βοήθησε το ανθρώπινο είδος να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση των ασθενειών.

Για όλη αυτήν την χρησιμότητα στον άνθρωπο, η Inco Nikel σπανίως φαίνεται. Συνήθως αναμιγνύεται... δηλαδή, δημιουργείτε κράμα... με άλλα μέταλλα για να τα κάνει πιο ανθεκτικά στην διάβρωση, ή πιο δυνατά, ή πιο ανθεκτικά στην θέρμανση.

Στην δημιουργία του κράματος, η ταυτότητα της Inco Nikel γενικώς χάνεται. Γι' αυτό αποκαλείται "Ο αόρατος φίλος σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου