Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πύρινες δίνες - Ένα σπάνιο και καταστροφικό φυσικό φαινόμενο


Ονομάζονται "πύρινες δίνες", "πύρινοι διάβολοι", "πύρινοι ανεμοστρόβιλοι" ακόμη και "firenadoes" και η πιθανότητα να δει κάποιος έστω και μια στην ζωή του είναι πολύ μικρή. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.




Οι πύρινες δίνες συμβαίνουν μόνο κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις, έναν συνδυασμό ρευμάτων αέρα και θερμοκρασίας. Μια πυρκαγιά στο έδαφος σχηματίζει μια δίνη που μπορεί να φτάσει γρήγορα σε μεγάλα ύψη, αν και ευτυχώς οι περισσότερες δεν κρατούν για πολύ. Ωστόσο, ακριβώς όπως ένας ανεμοστρόβιλος, η φωτιά ανεβαίνει σαν μια κάθετη περιστρεφόμενη στήλη.



Είναι αρκετά ασυνήθιστο να δει κάποιος μια πύρινη δίνη σε δασική πυρκαγιά. Μερικές δίνες μπορούν να φτάνουν και ένα χιλιόμετρο ύψος, να κινούνται με ταχύτητα πάνω από 160 χλμ/ώρα και να διατηρείται για περισσότερο από 15 λεπτά.


Ο σεισμός του Great Kanto στην Ιαπωνία το 1923 έδειξε πόσο θανατηφόρες μπορούν να είναι αυτές οι δίνες. Μια τέτοια πύρινη δίνη έκαψε και σκότωσε σχεδόν 40.000 άτομα σε λίγο κάτω από 20 λεπτά.


Στα 1920, στην πόλη San Luis Obispo της Καλιφορνια, υπήρξε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από αστραπή σε μια αποθήκη καυσίμων. Μια θύελλα παρήγαγε πολλές πύρινες δίνες που μετέφεραν συντρίμμια πάνω από τρία μίλια μακριά.

Στο βίντεο, του Αυστραλού φωτογράφου Chris Tangey, βλέπουμε μια πύρινη δίνη σε όλη την έκταση της.



Πύρινες δίνες συμβαίνουν συχνά στο Burning Man Festival στην Black Rock Desert της Νεβάδα (φωτογραφία πιο πάνω). Φαίνεται πως οι συνθήκες εκεί ευνοούν την δημιουργία τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου