Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ακούστε ένα τραγούδι που ήταν κρυμμένο σε ένα πίνακα 528 χρόνων


"Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων" του Ιερώνυμου Μπος είναι ένα από τα πιο διάσημα και εφιαλτικά έργα ζωγραφικής στον κόσμο.
 


Το εικονικό τρίπτυχο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 1490 και του 1510 -μια εποχή που ο Μπος βρισκόταν στο απόγειο του ως καλλιτέχνη. Στο αριστερό φύλλο του τρίπτυχου απεικονίζεται ο Αδάμ και η Εύα στον κήπο της Εδέμ, στο μεσαίο φύλλο κυριαρχεί το θέμα των σαρκικών απολαύσεων. Στο δεξιό φύλλο δεσπόζει η απεικόνιση της Κόλασης.

Αυτό το φύλλο είναι και το πιο εντυπωσιακό. Μια βάρβαρη ερμηνεία της κόλασης και της καταδίκης, πλήρης, με δαίμονες και διαβόλους που κάνουν αχαρακτήριστες πράξεις στα θύματά τους.

Μεσαίο φύλλο - πηγή

Ο Παράδεισος - πηγή

Κόλαση - πηγή

Στη μέση της πύρινης κόλασης, υπάρχει μια παράξενη μουσική μελωδία στους γλουτούς ενός αμαρτωλού (εικόνα στην αρχή του θέματος). Αυτή η περίεργη λεπτομέρεια είχε αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο της τέχνης, που την καθιστά ασήμαντη στο συνολικό αποτέλεσμα της σκηνής. Αυτό, μέχρι που η περίεργη blogger Amelia παρατηρήσει την μελωδία και επέλεξε να την αναπαράγει και να την καταγράψει.

Ακούστε την μελωδία εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου