Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια;


Η τούρτες γενεθλίων υπάρχουν από την αρχαία Ρώμη και το να γιορτάζει κάποιος τα γενέθλια του με ένα γλύκισμα φαίνεται λογικό. Αλλά, γιατί σβήνουμε κεράκια και ποιος μπορεί να ήταν ο πρώτος ... πυρομανής;

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για τα κεράκια.

Κάποιοι πιστεύουν πως το έθιμο ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα, όταν οι πιστοί πήγαιναν τούρτες με αναμμένα κεριά στο ναό της Άρτεμης. Άναβαν τα κεριά ώστε οι τούρτες να φέγγουν σαν το φεγγάρι, σύμβολο της θεάς του κυνηγιού.

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι ο καπνός μεταφέρει τις προσευχές τους στους ουρανούς. Μπορεί το σημερινό έθιμο του να κάνουμε κάποια ευχή πριν σβήσουμε τα κεριά να προέρχεται από αυτό ακριβώς το πράγμα.

Άλλοι πιστεύουν πως τα κεράκια στις τούρτες γενεθλίων τα ξεκίνησαν οι Γερμανοί. Το 1746, ο κόμης Ludwig Von Zinzindorf γιόρτασε τα γενέθλια του με μια μεγάλη γιορτή. Και φυσικά με τούρτα και κεριά.

Οι Γερμανοί γιόρταζαν με κεριά το Kinderfest, μια γιορτή γενεθλίων για μικρά παιδιά στα 1700. Άναβαν ένα κερί και το τοποθετούσαν σε μια τούρτα για να συμβολίσουν "το φως της ζωής".

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον...μου άρεσε..ούτε τα ήξερα ,ούτε αναρωτήθηκα και ποτέ :)
    μπράβο που έψαξες και το βρήκες
    καλή χρονιά με υγεία κ αγάπη κ ότι επιιθυμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά πράγματα δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί τα κάνουμε ή γιατί τα λέμε, αν και εδώ που τα λέμε, κάτι τέτοιες πληροφορίες, θα μπορούσε κάποιος να τις πει και "άχρηστες".
      Καλή χρονιά και να είναι το '14 καλύτερο απ' ότι το φαντάζεσαι και εσύ και όλος ο κόσμος, Δελφινάκι!

      Διαγραφή