Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα απόκοσμα "φέρετρα των νεράιδων" στο "Θρόνο του Αρθούρου"


Το Εδιμβούργο, μερικές φορές αποκαλείται Αθήνα του Βορρά, είναι τόσο μαγευτικό όσο και τραγελαφικό. Υπάρχουν γοητευτικές ιστορίες πιστών σκύλων και νεράιδων που αναμιγνύονται με μάγισσες, δολοφονίες και βασανιστήρια.
 

Το Τοίχος των Δακρύων στο όρος Waialeale της Χαβάης


Το όρος Waialeale (ή Wai'ale'ale) είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας και το δεύτερο υψηλότερο σημείο του νησιού Kauai στα νησιά της Χαβάης.
 

Δύο λέξεις που μαζί σε μία πρόταση προκαλούν στον άλλο απίστευτο σασπένς


Έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει διάφοροι μύθοι για την προέλευση του «ανέκδοτου» των δύο λέξεων που είναι αρκετές για να προκαλέσουν την ακαριαία κορύφωση της αγωνίας και του σασπένς σε οποιοδήποτε άνθρωπο.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σάμος: Ιερά Μονή Παναγιάς Σπηλιανής

I.M. Panagia Spiliani

Στο λόφο πάνω από το Πυθαγόρειο, βρίσκεται η έξοδος του Ευπαλινείου ορύγματος, το αρχαίο Θέατρο και η Ιερά μονή της Παναγιάς της Σπηλιανής.
 

10 πράγματα για τους μονόκερους


Το ότι οι μονόκεροι ήταν μυθικά όντα δεν σημαίνει ότι δεν επηρέασαν την Ιστορία.

Σουρεαλιστικά τοπία φωτισμένα με φακό LED από τον Harold Ross


Ο φωτογράφος Harold Ross με τη χρήση λεπτεπίλεπτων τεχνικών φωτισμού δημιουργεί σουρεαλιστικά τοπία αργά τη νύχτα. Ο φωτογράφος χρησιμοποιεί LED φακούς και άλλα είδη φωτισμού για να φωτίσει επιλεκτικά για να φωτίσει επιλεκτικά διάφορες περιοχές σε κάθε, μια διαδικασία που την αποκαλεί "light sculpting" (γλυπτική με φως). Το αποτέλεσμα είναι σκηνές που μοιάζουν σαν να είναι ψηφιακά επεξεργασμένες.







Ο Ross δίνει και μαθήματα light painting στο blog του.

Το διήγημα που έγινε Tattoo, λέξη προς λέξη σε 553 σώματα


Η Αμερικανίδα συγγραφέας αποφάσισε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να δημιουργήσει μια ζωντανή, κινούμενη νουβέλα.

Το όνειρο της θα έπαιρνε κυριολεκτικά, σάρκα και οστά μόνο με έναν τρόπο. Οι 2095 λέξεις του διηγήματος, θα έπρεπε να αποτυπωθούν με τατουάζ σε ισάριθμα ανθρώπινα σώματα.

Κάπως έτσι, δέκα χρόνια πριν, εν έτη 2003 άρχισε μέσω διαδικτύου και social media να αναζητά εθελοντές για να δει τις λέξεις της να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Παράξενο, ιδιόμορφο και σίγουρα πρωτότυπο project από μια συγγραφέα που αποφάσισε να έρθει πιο κοντά με αυτό τον τρόπο με το ετερόκλητο κοινό της.


Το project Skin: A Mortal Work of Art, ξεκίνησε λοιπόν τον Αύγουστο του 2013 και συνεχίζεται ακόμα.

Το κείμενο της δεν τυπώθηκε σαν βιβλίο προς πώληση και εμπορική χρήση, αλλά κάθε λέξη του ήταν προορισμένη να γίνει tattoo στα σώματα εθελοντών και θαυμαστών της συγγραφέως.

Στo επίσημο site του project υπάρχουν μάλιστα αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής και να πραγματοποιήσει το τατουάζ του, βήμα προς βήμα.

Σε πρώτη φάση, ο επίδοξος "φορέας" της λέξης, στέλνει την αίτηση του και λαμβάνει προσωπική απάντηση από την ίδια τη Jackson, σχετικά με τη λέξη την οποία θα πρέπει να "χτυπήσει" στο σώμα του.


Shelley Jackson- Skin από CDemo83

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τη λέξη της προτίμησης του που θα κουβαλάει πάνω του για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει όμως τη δυνατότητα να μην πάρει μέρος στο project, αν δεν του αρέσει η λέξη που θα επιλέξει γι' αυτόν η συγγραφέας.

Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα αίτησης μονάχα μία φορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει tattoo περισσότερες από μία λέξεις του διηγήματος. Στη συνέχεια, κάθε εθελοντής στέλνει φωτογραφίες και βίντεο με το tattoo υλοποιημένο και παίρνει από την συγγραφέα δωρεάν ένα τυπωμένο αντίτυπο της τελικής εκδοχής του διηγήματος.

Μέσα στα δέκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το ντεμπούτο του "Skin", η Shelley Jackson έχει λάβει πάνω από 10.000 αιτήσεις. Από αυτές, έγιναν δεκτές μέχρι σήμερα οι 1871. Από αυτές, οι 553 λέξεις έχουν γίνει πραγματικά tattoo. Μέχρι τις 2095 υπάρχει πάντως ακόμα μέλλον.

Ωστόσο, αν στην περίπτωση της Jackson, το "λακωνίζειν (στα τατουάζ), εστί φιλοσοφείν", στην περίπτωση του B. Rose από την Minneapolis τα πράγματα είναι ολίγον τι διαφορετικά.

Ο νεαρός αποφάσισε να γράψει ολόκληρο διήγημα 880 λέξεων στην πλάτη του, δικής του έμπνευσης, αφιερωμένο στις μηχανές, τη μεγάλη του αγάπη.

"Χρειάζονταν επιμονή και υπομονή και από τις δύο πλευρές για να πάνε όλα καλά. Τελικά μας πήρε τέσσερις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο και μπορώ να σας πω ότι όλα ήταν πιο εύκολα από ό,τι τα περίμενα. Βέβαια, δεν είχα ξανακάνει κάτι παρόμοιο για να ξέρω", δήλωσε ο tattoo artist που ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα.

Για του λόγου το αληθές:


πηγή: Ineradicablestain, enotes.com
από: news247.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το Πυροβολικό της Αποκάλυψης: Atomic Annie, το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό πυροβόλο


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πολλά ήταν τα υπερ-όπλα που κατασκευάστηκαν από τις δυο υπερδυνάμεις, αλλά το πυρηνικό κανόνι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το τεράστιο πυροβόλο μπορούσε να ρίξει πυρηνική βόμβα σε απόσταση 20 μιλίων, εξαφανίζοντας με τη μια, μια ολόκληρη εχθρική διμοιρία.

Τα μνημειώδη σχέδια του Ikeda Manabu!


Το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Ikeda Manabu είναι σχεδόν αδύνατο!

10 πράγματα που πρέπει κανείς να ξέρει για το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ


66 χρόνια πριν, εκδόθηκαν οι απλές, καθημερινές σκέψεις ενός μικρού κοριτσιού. Αλλά δεν ήταν και τόσο καθημερινές. Ήταν οι σκέψεις της Άννα Φρανκ, ενός 13χρονου κοριτσιού, που μπόρεσαν να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει πως είναι να κρύβεται κανείς με την ελπίδα να επιβιώσει από τους Ναζί. Το ημερολόγιό της πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων στο Βέλγιο


Στη μέση ενός μικρού δάσους κοντά στο μικρό χωριό Chatillon, στα δυτικά του Βελγίου, υπάρχει ένα νεκροταφείο εγκαταλελειμμένων και σκουριασμένων παλιών αυτοκινήτων.

Εγχειρίδιο για το σεξ από το 1680!


Μία ανώνυμη, και εξαιρετικά μοντέρνα, διερεύνηση της σεξουαλικότητας, κόντρα στον πουριτανισμό του 17ου αιώνα.

Τα αρχαιότερα δέντρα του πλανήτη μας!


Σε μια προστατευόμενη περιοχή ψηλά στα Λευκά Όρη στην ανατολική Καλιφόρνια, βρίσκονται τα αρχαιότερα δέντρα του πλανήτη μας.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τα περίτεχνα σκαλιστά αυγά του Pu Derong


Παλιότερα σας είχαμε παρουσιάσει μερικά σκαλιστά αυγά. Σε αυτά λοιπόν, οι καλλιτέχνες ενώ τρυπούν το τσόφλι για να δημιουργήσουν τα τρισδιάστατα σχέδια τους, ο Pu Derong κάνει κάτι διαφορετικό. Απλά -τρόπος του λέγειν- αφαιρεί περίπου 0,3 χιλιοστά σε πάχος από το τσόφλι! Μια λάθος κίνηση και όλο το έργο θα καταστραφεί. Χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση από τον Derong. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιεί μπογιές για να βάψει τα αυγά, αλλά τις περισσότερες φορές απλά χρησιμοποιεί το φυσικό τους χρώμα. Λόγω του υψηλού ποσοστού περιεκτικότητας σε ασβέστιο που διαθέτει το τσόφλι, ο καλλιτέχνης λέει πως τα έργα του μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι να αποκτήσουν αξία.




Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Macro πορτραίτα ... εντόμων!


Ο Γερμανός φωτογράφος Markus Reugels είναι γνωστός για τις υψηλής ταχύτητας φωτογραφίες του. Ασχολείται επίσης και με την macro φωτογραφία.

Δείτε όλες τις macro φωτογραφίες του με έντομα και ζώα στο flickr.




Το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτήριο του κόσμου


Όπου και αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό της Αικατερινούπολης -την πόλη που ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1723 από τον Βασίλι Τάτιτσεβ και ονομάστηκε προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και στην οποία στις 17 Ιουλίου 1918 ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και η οικογένειά του εκτελέστηκαν σε ένα σπίτι που κατεδαφίστηκε το 1977 με διαταγή του τότε δημάρχου Μπορίς Γιέλτσιν- θα δει έναν λευκό πύργο, το ψηλότερο κτήριο της τέταρτης σε πληθυσμό πόλης της Ρωσίας.
 

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Vulcan Point, ένα νησί μέσα σε μια ηφαιστειακή λίμνη


Ένα νησί στη μέση μιας λίμνης, στη μέση ενός ηφαιστείου, στη μέση μιας μεγαλύτερης λίμνης, πάνω σε ένα νησί σε ένα αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.
 

Ένα ερωτικό τραγούδι γραμμένο σε σχήμα καρδιάς


Το Chantilly Codex είναι ένα χειρόγραφο με μεσαιωνική μουσική. Φυλάσσεται στο μουσείο του Château de Chantilly στην πόλη Chantilly της Γαλλίας.

Οι περισσότερες συνθέσεις του Κώδικα χρονολογούνται από τα 1350 ως τα 1400. Έχει συνολικά 112 κομμάτια, κυρίως Γάλλων συνθετών. Δυο κομμάτια του Baude Cordier προστέθηκαν λίγο αργότερα στην αρχή του χειρόγραφου και χρησιμοποιούν παράξενο σχήμα για να παρουσιάσουν το μουσικό περιεχόμενο τους. Το κομμάτι "Belle, Bonne, Sage" (εικόνα πάνω) είναι γραμμένο σε σχήμα καρδίας.

πηγή

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η ιστορία της κοινοβουλευτικής «παράγκας»


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον ο όρος «παράγκα», συνήθως για να απεικονίσει κάποιο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο. Εξάλλου, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καταγράφηκε και το «σκάνδαλο της παράγκας», πάντα σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Αλλά η χρήση της λέξης «παράγκα» είναι παμπάλαια και δεν αφορά κάποιο μικρό πρόχειρης κατασκευής οίκημα ευτελούς αξίας, ούτε σχετίζεται με τη μυθιστορηματική «Καλύβα του μπάρμπα Θωμά», όπως υποστηρίχτηκε λόγω του ονόματος ενός εκ των πρωταγωνιστών. Σχετίζεται με πολύ πιο σημαντικά πράγματα και γεγονότα, από τότε που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Με τα πρώτα ανάκτορα και την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, την οποία ειρωνικά ο λαός αποκάλεσε «παράγκα» λόγω κυρίως της ξύλινης αρχικής κατασκευής!

Κτίρια και γέφυρες ορόσημα, καθώς κτίζονταν

Η γέφυρα του Μπρούκλιν
 

Ο Νυχτερινός Ουρανός: Ένα βίντεο έξι ωρών μόνο με αστέρια!


Πρόσφατα, η ομάδα Coudal Partners πήγε σε μια απομονωμένη περιοχή στη Νεβάδα και τράβηξε high-resolution φωτογραφίες (4k) του νυχτερινού ουρανού. Όλη τη νύχτα! Για δυο νύχτες!

Ήθελαν να απαθανατίσουν μια θέα που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν, πως είναι ο νυχτερινός ουρανός χωρίς φεγγάρι και χωρίς την φωτορύπανση των μεγάλων πόλεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα βίντεο όχι όμως time lapse. οι ίδιοι το αποκαλούν "anti-time lapse", μια σειρά σταθερών φωτογραφιών (long exposures) ενωμένες κατά τέτοιον τρόπο που να δίνουν μια real-time άποψη του νυχτερινού ουρανού.

"Για να το ανεβάσουμε στο YouTube χρειάστηκαν 15 ώρες και το πρώτο encoding (360p) χρειάστηκε την ίδια ώρα. Η έκδοση των 360p έγινε 480p, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τις αρχικές φωτογραφίες ούτε καν HD δεν ήταν", δηλώνει η ομάδα.

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρο το βίντεο. Αλλάξτε την ανάλυση σε 4k (Πρωτότυπο). Οι οθόνες σίγουρα δεν θα παίζουν σε ανάλυση 4k, αλλά και πάλι, και τι έγινε! Καλή είναι και η 1080p έκδοση!

Το βίντεο υπάρχει και στο Vimeo , αλλά όχι η έκδοση 4k. Μπορείτε να διαβάσετε (αγγλικά) και ένα tutorial του πως το έφτιαξαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από το λόφο


Στην φωτογραφία -που είναι από το google maps- βλέπουμε ένα δρόμο στο έδαφος της Βουλγαρίας πριν τα σύνορα με την Ελλάδα (στον Δήμο Μύκης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Για την ακρίβεια η Ελλάδα βρίσκεται μετά τον λόφο που φαίνεται στο βάθος! Πολύ παράξενος τρόπος να σταματήσει κανείς έναν δρόμο και ειδικά όταν πρόκειται για συνοριακό!

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δεν είναι τέσσερις, αλλά μια φωτογραφία!


Η παραπάνω πολύχρωμη φωτογραφία του φωτογράφου Bela Borsodi, από το εξώφυλλο "Terrain" των VLP, δεν είναι τέσσερις αλλά μια φωτογραφία!

Ο Borsodi δημιούργησε την εικόνα τοποθετώντας προσεκτικά τα αντικείμενα σε τέτοια θέση που να φαίνονται πως πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές σκηνές.

Η ίδια σκηνή από άλλη οπτική γωνία

Δείτε και το βίντεο της διαδικασίας.

Dighton Rock: ένας μυστηριώδης βράχος

Ο Dighton Rock το 1893 - πηγή

Ο Dighton Rock αποτέλεσε αντικείμενο περιέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα. Το 1690 ο αιδεσιμότατος Cotton Mather έγραψε:

"Ανάμεσα στα άλλα περίεργα πράγματα της Νέας Αγγλίας, ένα είναι ένας ισχυρός βράχος, σε μια κάθετη πλευρά ενός ποταμού, η οποία σε μια παλίρροια καλύπτεται, υπάρχουν βαθιές εγχαράξεις, κανένας δεν ξέρει για το πώς ή το πότε έγιναν, σχεδόν 10 πόδια μήκους και ενός ποδιού φάρδος, γεμάτος με παράξενους χαρακτήρες..."

Ένας παγκόσμιος χάρτης από quilling!


Η Amber Rousse χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρώσει τον παγκόσμιο χάρτη με την τέχνη του quilling. Χρησιμοποίησε χαρτιά σε διάφορα μεγέθη για να αναπαραστήσει τα διαφορετικά ύψη στην στεριά. Επίσης για να αναπαραστήσει τα ρεύματα στους ωκεανούς χρησιμοποίησε διαφορετικού μεγέθους σπείρες.

Το National Pyrotechnic Festival στο Μεξικό


Τα μισά πυροτεχνήματα του Μεξικό παράγονται στο δήμο του Tultepec. Κάθε χρόνο, πάνω από 100.000 άνθρωποι καταφτάνουν στην περιοχή για μια γιορτή που διαρκεί εννιά μέρες και ονομάζεται National Pyrotechnic Festival. Ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις, αυτό που προσελκύει τον κόσμο είναι τα πυροτεχνήματα.
 

Πως φαίνεται η έκρηξη μιας ατομικής βόμβας από πάνω και από κάτω;


Πως φαίνεται η έκρηξη μιας ατομικής βόμβας από πάνω και από κάτω;

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

1940: Το Λονδίνο τη νύχτα






πηγή: retronaut.com

Ένα εγκαταλελειμμένο νησί στο κέντρο της Νέας Υόρκης


Βρίσκεται ανάμεσα στο Μπρονξ και το Riker’s Island. Είναι ένα μικρό κομμάτι γης στον East River γνωστό ως North Brother Island. Το νησί είναι μικρό, με διαστάσεις σχεδόν 400x250 μέτρα. Μαζί με το "αδερφάκι" του South Brother Island, και τα δυο μαζί έχουν έκταση 81.400 τετ. μέτρα.