Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ηoaxes: Όλοι μας την έχουμε πατήσει κάποια στιγμή!

Μια διατομή του Τούρκου από τον Racknitz, που δείχνει πώς πίστευε ότι καθόταν ο παίκτης-χειριστής της μηχανής. Ο Racknitz έκανε λάθος για τη θέση του χειριστή - πηγή

Φάρσες (Hoaxes) υπάρχουν πολύ πριν τη δημιουργία του διαδικτύου. Δείτε 5 κλασικές all-time φάρσες.



1. Ο Τούρκος
1770: Υποτίθεται ότι ήταν ένα automaton που έπαιζε σκάκι.

Αποτελούνταν από ένα κανονικού μεγέθους μοντέλο ενήλικα, ντυμένο με κελεμπία και τουρμπάνι, και από ένα γραφείο διαστάσεων 3*2*2,5 ποδιών (μ*π*υ), πάνω στο οποίο υπήρχε μια σκακιέρα.

Όταν ενεργοποιούνταν, η μηχανή έπαιζε σκάκι εναντίον κάποιου ανθρώπου, κερδίζοντας τις περισσότερες φορές. Αξιοποιώντας την επιτυχία της παράστασης στο Schönbrunn Palace, ο Τούρκος άρχισε να εκτίθεται στην Ευρώπη στα 1780, νικώντας πολλούς αμφισβητίες, όπως ο Ναπολέοντα Βοναπάρτης και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Ήταν μια ολοκληρωμένη φάρσα, καθώς πίσω από τα γρανάζια της μηχανής, υπήρχε ένα κρυφό διαμέρισμα στο οποίο καθόταν ένας σκακιστής, ο οποίος είχε τον έλεγχο τον Τούρκου!

Αυτή η έξυπνη φάρσα ξεγέλασε τον κόσμο για σχεδόν 100 χρόνια!


2. Ο Γίγαντας του Κάρντιφ
Το 1869, ο καπνέμπορας και άθεος George Hull, μετά από μια διαφωνία με το εδάφιο της Γένεσσις 6:4 δηλώνοντας ότι υπήρχαν κάποτε γίγαντες στη Γη, επινόησε ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο θα αργότερα θα θεωρηθεί μια από τις πιο διάσημες φάρσες στην αμερικανική ιστορία.

Περισσότερα στο παλιότερα θέμα του μπλογκ: Ο "γίγαντας του Κάρντιφ": μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία των ΗΠΑ


3. Η φωτογραφία με τη Νέσι
1934: Κάνει την εμφάνιση της η διάσημη φωτογραφία της Νέσι, του Τέρατος του Λοχ Νες. Η "φωτογραφία του χειρούργου" υποτίθεται τραβήχτηκε από τον Βρετανό χειρούργο, συνταγματάρχη Robert Wilson. Ισχυρίστηκε ότι ενώ οδηγούσε στο Λοχ, είδε κάτι στο νερό, και απλά έτυχε να έχει την φωτογραφική μηχανή του στο χέρι και αποφάσισε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες.


4. Ο Πόλεμος των Κόσμων
Στις 38 Οκτωβρίου 1938, όσοι Αμερικανοί άκουγαν την αγαπημένη τους ραδιοφωνική εκπομπή άκουσαν να διακόπτεται από μια έκτακτη είδηση βάσει της οποίας η Γη δεχόταν επίθεση από Αρειανούς. Πολλοί ήταν αυτοί που το πίστεψαν. Ήταν απλά μια παράσταση, κάτι που είχε δηλωθεί στην έναρξη της, και αναφερόταν ότι αυτό που θα ακολουθούσε ήταν μια προσαρμογή του κλασικού έργου του Χ. Τζ. Γουέλς, "Ο Πόλεμος των Κόσμων", με αφηγητή τον Όρσον Γουέλς.


5. Τα ημερολόγια του Χίτλερ
Το 1983, το γερμανικό περιοδικό Stern δημοσίευσε αποσπάσματα από ότι ισχυριζόταν πως ήταν τα ημερολόγια του Χίτλερ. Το περιοδικό είχε πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για 60 μικρά βιβλία με βάση τα οποία καλύπτονταν τα χρόνια από το 1932 μέχρι το 1945. Τα "ημερολόγια", φυσικά, αποδείχθηκαν ότι ήταν πλαστά.


Δείτε και το infographic που ακολουθεί.

Famous Hoaxes
Source: BestPsychologyDegrees.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου