Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το μουσείο μαλλιών στην Άβανο της Καππαδοκίας


Η Άβανος (τουρ.: Avanos), μια μικρή πόλη της Καππαδοκίας, είναι γνωστή για τα κεραμικά και τα πήλινα της, μιας και οι κάτοικοι της ασχολούνται με την κεραμοποιία από αρχαιοτάτων χρόνων.
 


Ένα κέντρο αγγειοπλαστικής - ξενώνας έχει δημιουργήσει το Μουσείο Μαλλιών. Το να αποκαλεί κανείς "μουσείο" μπορεί να είναι λίγο "τραβηγμένο", αλλά σε ένα χώρο του κέντρου εκτίθενται χιλιάδες μπούκλες μαλλιών, όλες από γυναίκες επισκέπτες.


Η ιστορία λέει ότι ο τοπικός αγγειοπλάστης αποχαιρετούσε μια αγαπημένη φίλη του όταν της ζήτησε κάτι για να την θυμάται. Εκείνη έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της και του την έδωσε. Εκείνος την έβαλε στο κατάστημα του και άρχισε να λέει την ιστορία στους περαστικούς και στους πελάτες. Έτσι και άλλες γυναίκες άρχισαν να αφήνουν μια τούφα από τα μαλλιά τους.

Το μουσείο ξεκίνησε το 1979 όταν εκτέθηκε μια μικρή συλλογή. Πλέον διαθέτει 16.000 τούφες και βρίσκεται στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.


Μια με δυο φορές το χρόνο, επιλέγονται κάποιες τούφες των οποίων οι ιδιοκτήτριες κερδίζουν μια πρόσκληση να μείνουν δωρεάν στον ξενώνα.

Το μουσείο φιλοξενείτε σε ένα χώρο του καταστήματος. Οι επισκέπτες περιηγούνται σε ένα δωμάτιο σαν σπηλιά, που είναι γεμάτο με τις τούφες. Μολύβια, χαρτιά, καρφίτσες και ψαλίδια προσφέρονται σε όσους περιμένουν στη σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου