Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης


Σπάνιες φωτογραφίες δείχνουν τον τολμηρό διάκοσμο της εκκεντρικής Αυτοκράτειρας.



Ο διάσημος κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος και φιλόσοφος Igor Kon γράφει: «Η εμφάνιση της σεξουαλικής, ερωτικής, τέχνης και λογοτεχνίας ανάμεσα στους κύκλους των Ρώσων αριστοκρατών παρατηρείται στα μέσα του 180ου αιώνα ως αποτέλεσμα της άμεσης επιρροής του Γαλλικού Πολιτισμού, στον οποίο η ερωτική παράδοση έχει μακρά ιστορία..»


Το Gatchina Palace, ένα παλάτι δώρο από την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας (βασίλευσε μεταξύ 1762 και 1796) στον εραστή της, Γκριγκόρι Ορλόφ, διακοσμήθηκε, κάτω από τις διαταγές της Αυτοκράτειρας, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και μερικά κάπως ιδιαίτερα χειροποίητα έπιπλα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα σοβιετικών στρατιωτών βρέθηκε σε ένα από τα μυστικά δωμάτια του παλατιού που ήτανε γεμάτο με αυτά τα επιχρυσωμένα πορνοτεχνήματα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ένας από τους τοίχους του δωματίου ήταν γεμάτος κρεμάστρες με ξύλινα φαλλικά ομοιώματα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.


Οι στρατιώτες υποτίθεται ότι δεν λεηλάτησαν ούτε έκλεψαν τίποτα από αυτόν τον αναπάντεχο ερωτικό θησαυρό, όμως τράβηξαν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν.

Οι περισσότερες απ' αυτές τις φωτογραφίες κάηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά το προσωπικό του επιφανούς μουσείου Hermitage επιβεβαιώνει την ύπαρξη του κρυφού ερωτικού δωματίου της Αυτοκράτειρας, σημειώνοντας μάλιστα πώς η Αικατερίνη κατασκεύασε μία ακόμη τέτοια κάμαρα για τον έτερο εραστή της, Platon Zubov, η οποία όμως μάλλον καταστράφηκε ολοσχερώς πριν τον 19ο αιώνα.


Είναι επίσης γνωστό ότι η συλλογή ερωτικής τέχνης που ανήκε στον Βασιλικό Οίκο των Ρομανόφ είχε καταγραφεί αναλυτικά το 1930.

Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονταν μόνο σε συγκεκριμένους επισκέπτες.


Αλλά ο κατάλογος αυτός έχει σήμερα χαθεί, όπως και ολόκληρη η συλλογή των Ρομανόφ που υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί περί το 1950. Το μόνο που έχει μείνει είναι οι παραπάνω κακοδιατηρημένες φωτογραφίες...



πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου