Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δείτε 7 ιούς MS-DOS σε δράση

Elvira. Ιός από τον Γάλλο προγραμματιστή Spanska. Το εναρκτήριο σήμα του Star Wars αντικαταστάθηκε με μια ωδή για την κοπέλα του.

Το 2004, το computer worm "Sasser" σάρωσε το διαδίκτυο, μολύνοντας κατ' εκτίμηση 250.000 υπολογιστές. Ένας από αυτούς ανήκε στον Daniel White, 16 χρονών τότε. Στην προσπάθεια του να βρει τρόπο να καθαρίσει το σκουλήκι από το σύστημά του, βρήκε την ιστοσελίδα της εταιρείας anti-virus F-Secure, που φιλοξενούσε έναν τεράστιο οδηγό με malware που χρονολογούνταν από τα 1980, με παραδείγματα, τεχνικές γραψίματος, ακόμα και screenshots με τα αποτελέσματα των ιών. Το βρήκε μεθυστικό.



9 χρόνια μετά, ο White έχει συγκεντρώσει ίσως το πιο ολοκληρωμένο αρχείο malware σε δράση που υπάρχει στο διαδίκτυο. Το κανάλι του στο YouTube, που ξεκίνησε το 2008, περιλαμβάνει πάνω από 450 βίντεο, το καθένα αφιερωμένο στις επιδράσεις παλιών, ξεπερασμένων ιών. Τα περιεχόμενα καλύπτουν δεκαετίες, από την αυγή των υπολογιστών μέχρι το απόγειο των Windows στα τέλη της δεκαετίας του '90. Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των ιών, από καλοήθεις προγράμματα που πυροδοτούν ανόητα, αβλαβή pop-up μέχρι κακόβουλα κομμάτια κώδικα.

Virus.DOS.Walker. Ξεκινούσε με μια πορνογραφική εικόνα 8-bit και μετά περνούσε ένας γέρος με μπαστούνι από την οθόνη.


Virus.DOS.Plane. Ένα αεροπλάνο άφηνε έναν αλεξιπτωτιστή στην γραμμή εντολών, δημιουργώντας μολυσμένα αρχεία για την COM και τα EXE.


Virus.Boot.Pingpong. Δεν κατέστρεφε τίποτα, αλλά η οθόνη γινόταν τραπέζι του ping pong.


Ithaqua DOS Virus. Κάθε 29 Απριλίου καταλάμβανε την οθόνη και έδειχνε χιονόπτωση.


Virus.DOS.HHnHH. Μια μπάλα από σωματίδια που αναπηδούσε.


CMOS DOS Virus. Κακόβουλος ιός! Εκτός από την αρπαγή αρχείων που προκαλούσε και ένα "μπιπ" που ούρλιαζε, κατέστρεφε τη μνήμη CMOS, αλλάζοντας όλες τις ρυθμίσεις. Το πιο διαβολικό απ' όλα; Αν προσπαθούσε κανείς να πατήσετε Control-Alt-Delete, έκανε format όλο το σκληρό δίσκο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου