Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Οι ενωμένες ταφόπλακες ενός ζευγαριού που δεν τους χώρισε ούτε ο νόμος


Πρόσφατα, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με δυο ταφόπλακες σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας. Πίσω από τις φωτογραφίες υπάρχει μια ιστορία που αποδεικνύει πως η κοινωνία, ο θάνατος και ένας τοίχος δεν μπορούν να χωρίσουν ένα νεαρό ζευγάρι που αγαπιέται. τα ζευγάρια θάβονται συνήθως δίπλα-δίπλα. Όμως, οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί και ένας γάμος ταμπού του 19ου αιώνα στην Ολλανδία είναι το αποτέλεσμα αυτού που βλέπουμε στις φωτογραφίες.



Μέχρι πριν 40 χρόνια, οι καθολικοί και οι προτεστάντες ήταν χωρισμένοι στην Ολλανδία σαν αποτέλεσμα τoy Pillarisation (ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το πως εξετάζουν τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες τους οι Ολλανδοί. Η κοινωνία διαιρέθηκε σε διάφορους μικρότερα τμήματα ή στυλοβάτες (pillar), και ζουν χωριστός ο ένας από τον άλλον). Εκκλησίες, σούπερ μάρκετ, καθώς και άλλοι δημόσιοι χώροι διαχωρίζονται από θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

Όλο αυτό είναι το σκηνικό για την ιστορία του Προτεστάντη συνταγματάρχη J.C.P.H of Aeffderson και της Καθολικής JWC Van Gorkum. Ο γάμος τους (το 1842) προκάλεσε σκάνδαλο τον 19ο αιώνα. Όχι μόνο ήταν θρησκευτικά ανάμεικτος γάμος, αλλά ήταν και από δύο πολύ διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Ωστόσο, παρά τα ταμπού στην κοινωνία του 19ου αιώνα, ο γάμος του ζευγαριού κράτησε για 40 χρόνια, και τελείωσε με το θάνατο του στρατιωτικού το 1888. Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν πέθανε και η σύζυγος, επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στον σύζυγο της. Σύμφωνα με το νόμος όμως -και του Pillarisation- αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί. Ωστόσο, με λίγη δημιουργική γλυπτική, και οι δύο σύζυγοι είναι ενωμένοι αιώνια με έναν διαφορετικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου