Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"Terrible Tilly": ένας εγκαταλελειμμένος φάρος που έγινε δυσάρεστο μέρος για τους νεκρούς


Στις 21 Ιανουαρίου του 1881 άναψε επίσημα ο πιο ακριβός -και πιο επικίνδυνος- φάρος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, ο Tillamook Rock Light. Τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1957 και 20 χρόνια μετά ανοικοδομήθηκε σαν τόπος ανάπαυσης για τους νεκρούς.



Όμως ο βράχος Tillamook ποτέ δεν ήταν ησυχαστήριο. Επισφαλώς τοποθετημένος σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού στα ανοικτά της ακτής του Όρεγκον, ο φάρος έγινε γνωστός ως "Terrible Tilly" (η Τρομερή Matilda) λόγω του ανεμοδαρμένου περιβάλλοντός του.


Το 1980, το κτήριο αγοράστηκε από μια ομάδα επενδυτών και μετατράπηκε σε "Eternity at Sea Columbarium", δηλαδή, κάτι σαν οστεοφυλάκιο αλλά για αποτεφρωμένους. Όταν όμως τοποθέτησαν περίπου 30 τεφροδόχους στον φάρο, το "Eternity at Sea" έχασε την άδεια του και το 2005 απορρίφθηκε ένα νέο αίτημα για επαναλειτουργία.


Σύμφωνα με τους New York Times:

"Το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες δεν κράτησαν ακριβή αρχεία των προσώπων που βρίσκονται εκεί και αυτό γιατί οι λάρνακες ήταν τοποθετημένες σε σανίδια και τσιμεντόλιθους, όχι σε κόγχες.

Δυο λάρνακες χάθηκαν, όταν βάνδαλοι έσπασαν και άνοιξαν τις πόρτες. Πουλιά μπήκαν μέσα και έχτισαν φωλιές πριν επισκευαστούν οι πόρτες".


Η πρόσβαση στον βράχο Tillamook απαγορεύονταν πάντα λόγω του καιρού. Σήμερα, ο μόνος τρόπος για πάει κάποιος στο νησί είναι με ελικόπτερο. Και επειδή είναι κάτι σαν καταφύγιο άγριων ζώων, ούτε οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να το επισκεφτούν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, επειδή τα πουλιά χτίζουν φωλιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου