Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μουμιοποιημένα γούρια και φυλαχτά από τη Συλλογή Lovett


Ένα καφετί, αποξηραμένο όργανο -μια καρδιά- μανιωδώς καρφωμένα πάνω της πολλά καρφιά, όλα διαφορετικά σε μέγεθος, έχει μια παράξενη, αλλοπρόσαλλη, ακόμα και αηδιαστική γοητεία. Εκ πρώτης όψεως, το εύθραυστο αντικείμενο φαίνεται να προέρχεται από την αυγή της ανθρωπότητας, από παγανιστικές πρακτικές ή κάποιους εξωτικούς πολιτισμούς, αιώνες μακριά από τις σύγχρονες μέρες μας.
 
 

Η μουμιοποιημένη καρδιά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1917, ανήκε κάποτε στον Edward Lovett, έναν εκκεντρικό λόγιο Βρετανό και ταμία στην τράπεζα του Σίτυ του Λονδίνου ο οποίος, στον ελεύθερο χρόνο του, ήταν μανιακός με την αρχειοθέτηση. Ο Lovett είχε μια πολύ παράξενη εμμονή: όταν σχολούσε από την δουλεία του, περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας βόλτες μέσα στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου και συνέλεγε αποδεικτικά στοιχεία μαγείας και φαρμακευτικών πρακτικών, λαϊκές πεποιθήσεις που στον αιώνας της εκβιομηχάνισης και των ορθολογικών επιστημών δεν είχαν εξαλειφθεί. Από τις αστικές εξερευνήσεις και συζητήσεις του με πωλητές του δρόμου, ναύτες και μάγισσες της εργατικής τάξης, ο Lovett μάζεψε μια εκπληκτική σειρά από γούρια, μια απίθανη συλλογή από παράξενα αντικείμενα που αποδείκνυαν ότι οι δεισιδαιμονίες μπορεί να ήταν αόρατες, αλλά υπήρχαν και στο σύγχρονο Λονδίνο.

Η καρδιά είναι το πιο συναρπαστικό από τα γούρια και, σύμφωνα με τον Lovett, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο βιβλίο του "Magic in Modern London" από το 1925, περιγράφει την ιστορία της:

Δεκέμβριος - 1911: Κάποιος που είχε αγελάδες, που ήταν της παλιάς σχολής και προερχόταν από το Devonshire, είχε την ατυχία να υποστεί την έντονη οργή ​​ενός εκδικητικού άνδρα. Απείλησε τον φτωχό άνδρα ότι θα έκανε μάγια στις αγελάδες του, και δυο απ' αυτές πέθαναν. Ο κτηνοτρόφος πήρε την καρδιά της μιας, τις κάρφωσε καρφιά και την έβαλε στην καμινάδα του σπιτιού του...

Διατηρητέα πόδια τυφλοπόντικα μεταφέρονταν σε σακουλάκια για να ηρεμούν πονόδοντους ή κράμπες, ενώ οι γλώσσες των κουνελιών προστάτευαν από την φτώχεια. Κόκαλα και κρανία μεταφέρονταν ως φυλαχτά, σκαλιστά ή στολισμένα με ασήμι και φοριούνταν σαν κολιέ.


Οσφυϊκός σπόνδυλος ζώου με σκαλισμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτό των νοικοκυριών.

Τυφλοπόντικας τυλιγμένος σε ύφασμα με λουλούδια για φυλαχτό από κινδύνους


Σαγόνι μικρού ζώου

Ήταν ο Lovett και ο ίδιος προληπτικός; Όταν ο γιος του κατατάχθηκε για να πολεμήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, του έφτιαξε ο ίδιος ένα φυλαχτό...

Ο Lovett πέθανε το 1933, αφήνοντας πίσω τους πολλά αινιγματικά αντικείμενα, χωρίς ετικέτες, και πήρε στον τάφο του τα μυστικά και τις μαγικές δυνάμεις τους. Η συλλογή του μοιράστηκε στα μουσεία Wellcome, Cuming και Pitt Rivers, αλλά δεν εκτίθεται κανένα αντικείμενο. Η τελευταία εμφάνιση των φυλαχτών του Lovett έγινε στην έκθεση του μουσείου Wellcome "Charmed Life" το 2012. Επίσης το 2013, μερικά αντικείμενα της συλλογής του εκτέθηκαν στη σύγχρονη έκθεση τέχνης Modern Witchcraft στην ASC Studios Gallery.

πηγή: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου