Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κατάδυση σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου


Στις 26 Οκτωβρίου του 1942 το SS President Coolidge προσπάθησε να μπει στο λιμάνι του Εσπίριτου Σάντου, το μεγαλύτερο νησί του Βανουάτου στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό, όπου υπήρχε ναυτική βάση. Ο καπετάνιος δεν γνώριζε για ένα φίλιο ναρκοπέδιο που είχε δημιουργηθεί και το πλοίο έπεσε σε δυο νάρκες μπαίνοντας στο λιμάνι.



Δείτε ακόμη:
Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Τα 5 θρυλικά ναυάγια της ανθρωπότητας
Ο άγνωστος "Τιτανικός" της Κατοχής!
Κατάδυση στον παράδεισο!

Οι στρατιώτες εγκαταλείπουν το SS President Coolidge, Οκτώβριος 1942 - πηγή

Ο καπετάνιος κατάφερε και οδήγησε το πλοίο όσο πιο κοντά μπορούσε στην ακτή και διέταξε τους 5.000 στρατιώτες να το εγκαταλείψουν. Εκτός από δυο άντρες, όλοι οι υπόλοιποι βγήκαν ασφαλής στην ακτή, πριν το πλοίο βυθιστεί. Από τότε το πλοίο βρίσκεται στο βυθό, η πλώρη του σε βάθος περίπου 20 μέτρων και η πρύμνη του στα 70 μέτρα.


Το SS Coolidge αποτελεί πλέον ένα από τα πιο εύκολα ναυάγια για κατάδυση και εξερεύνηση. Πάνω από 20 διαφορετικά σημεία κατάδυσης έχουν δημιουργηθεί, ενώ για να το δει κάποιος όλο χρειάζεται πάνω από 10 καταδύσεις. Διάφορα είδη κοραλλιών και θαλάσσιας ζωής -όπως χέλια, χελώνες, μπαρακούντα, ψάρια-λιοντάρια και ψάρια των υφάλων- έχουν "καταλάβει" το ναυάγιο.

Το πιο προσιτό μέρος για κατάδυση είναι η πλώρη. Εκεί, φαίνεται η ρωγμή που προκλήθηκε στο πλοίο από τη νάρκη. Εκεί επίσης βρίσκονται διάφορα συντρίμμια βρίσκονται, όπως όπλα, κράνη και άλλο πολεμικό υλικό. Αν κάποιος είναι τυχερός, μπορεί να δει και τη σμέρνα που κατοικεί στο ναυάγιο, τη Nessie.


Στο κατάστρωμα "B" υπάρχουν μπάνια, λαμπτήρες οροφής και διάφορα προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών.


Το φαρμακείο περιέχει ακόμα άθικτα πολλά αντικείμενα, όπως μπουκάλια φαρμάκων και σύριγγες. Κοντά εκεί είναι και το γραφείο του γιατρού και το κουρείο. Η καρέκλα του κουρέα είναι ακόμα άθικτη.


Το πιο διάσημο κομμάτι του ναυαγίου είναι μια κεραμική φιγούρα της "Κυρίας" και του μονόκερου της. Εκεί κοντά βρίσκεται η τραπεζαρία και το λόμπι και η βιβλιοθήκη.


Στο μηχανοστάσιο υπάρχει ο συμπυκνωτής, οι ανεμογεννήτριες και ο άξονα της έλικας, ενώ στο κοντινό δωμάτιο ελέγχου της μηχανής υπάρχουν δείκτες θερμοκρασίας και πίεσης.


Οι δύο γεννήτριες ισχύος 14.000 ίππων του πλοίο, που λειτουργούσαν με 2660 στροφές/λεπτό.



φωτογραφίες: aquamarinesanto.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου