Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ποιος είναι ο πιο πολύπλοκος κινέζικος χαρακτήρας;


Οι κινέζικοι χαρακτήρες αποτελούνται από γραμμές. Το να μαθαίνει κανείς να γράφει κινέζικα θα πρέπει να ξέρει όχι μόνο όλες τις γραμμές, αλλά και τη σειρά με τις οποίες γίνονται και την κατεύθυνση της κάθε μιας (από τα δεξιά προς τα αριστερά, από πάνω προς τα κάτω κλπ). Ο πιο απλός χαρακτήρας είναι το "yī" (ένα), μια απλή γραμμή γραμμένη από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ο πιο πολύπλοκος είναι το "biáng" (στην εικόνα) και αποτελείται από 57 γραμμές.



Ο χαρακτήρας είναι η έγγραφη μορφή του biángbiáng miàn, ένα φαρδύ, επίπεδο πιάτο με noodle δημοφιλές στην κινεζική επαρχεία Shaanxi.

Ο χαρακτήρας του "biáng", σαν τον πιο περίπλοκο, απαιτεί εξειδίκευση. Ο χαρακτήρας δεν βρίσκεται στα λεξικά και η προέλευση του φαίνεται να είναι ιδιότροπη: ο "biáng" δεν είναι συλλαβή στα Mandarin αλλά ηχομιμητική λέξη για τον ήχο που κάνουν τα noodle όταν χτυπούν στο τραπέζι κατά την παρασκευή τους, ή από τον ήχο που κάνουν τα χείλη όσων τα ρουφούν. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως προέκυψε ο χαρακτήρας.

Αν μετρήσει κανείς τις μικρές γραμμές, τότε ο πιο πολύπλοκος χαρακτήρας είναι το "zhé" (κάτω), ένας απαρχαιωμένος χαρακτήρας με 64 γραμμές, που σήμαινε "φλύαρος". Αυτός ο χαρακτήρας όμως γράφεται τέσσερις φορές. Ο "biáng" περιέχει τους χαρακτήρες για την ομιλία, το άλογο, καλλιεργώ, το φεγγάρι, την καρδιά, το μαχαίρι, το 8, την στέγη, τον περίπατο, συν μερικούς ακόμα.


Από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στα σύγχρονα λεξικά, ο πιο πολύπλοκος είναι ο "nàng" (κάτω), με 36 γραμμές που αναφέρεται στον ήχο της φωνής μας όταν έχουμε βουλωμένη μύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου