Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο Όσκαρ Ουάιλντ με φουστανέλα


Το 1877, ο Όσκαρ Ουάιλντ επισκέφτηκε την Ελλάδα -ο οποίος μελετούσε εκείνο τον καιρό τους Κλασσικούς στο Magdalen College της Οξφόρδης- με τον Sir John Pentland Mahaffy, έναν καθηγητή -και αργότερα κοσμήτορα- Αρχαίας Ιστορίας στο Trinity College του Δουβλίνου και φιλέλληνα.



Ο Mahaffy θέλησε να πάρει μαζί του τον Ουάιλντ στην Ελλάδα για να τον σταματήσει από το να γίνει Ρωμαιοκαθολικός. Βλέποντας ο Ουάιλντ την Ακρόπολη, την Ολυμπία και τις Μυκήνες (όπου είδαν και τους νέους θησαυρούς του Σλίμαν) θα χρησίμευε στο να τονιστεί η υπεροχή των Ελληνικών παγανιστών: "Όχι. Όσκαρ, δεν μπορούμε να σε αφήσουμε να γίνει Καθολικός αλλά αντιθέτως θα σε κάνουμε καλό παγανιστή."

Σε ένα γράμματα του στη σύζυγο του ο Mahaffy αναφέρει πως πέτυχε το σκοπό του και να πείσει τον Ουάιλντ να αφιερωθελί στα Ελληνικά θέματα: "Πήραμε τον Όσκαρ Ουάιλντ μαζί μας, ο οποίος μετεστράφηκε από τον Παπισμό στον Παγανισμό".

Ο Mahaffy είχε γράψει βιβλία για την Ελλάδα, όπως τα "Prolegomena to Ancient History" (1871), "Greek Social Life from Homer to Menander" (1874), "History of Classical Greek Literature" (1880) και "Problems in Greek History". Ο Mahaffy επισκέφτηκε πρώτη φορά την Ελλάδα το 1875 και έγραψε το βιβλίο "Rambles and Studies in Greece".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου