Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι δίσκοι των 5 ιντσών του Berliner Gramophone: οι πρώτοι δίσκοι που εκδόθηκαν (1889-1892)


Σήμερα είναι αποδεκτό πως ο πρώτος δίσκος του Berliner Gramophone βγήκε στην αγορά των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1894. Ήταν ένας δίσκος 7 ιντσών. Αλλά ο Emile Berliner, εφευρέτης του δίσκου γραμμοφώνου, είχε κατασκευάσει και πουλήσει δίσκους πολύ πιο πριν.



Μια γερμανική εταιρία κατασκευής παιχνιδιών (η Kämmer & Reinhardt στην πόλη Waltershausen της Θουριγγίας) κατασκεύασε και πούλησε τον πρώτο δίσκο Berliner Gramophone, ένα παιχνίδι με κέρας από χαρτόκουτο, που το χειριζόταν κανείς με το χέρι, με στρόφαλο, αλλά χωρίς ελατήρια ή μηχανή.


Αυτή η συσκευή βγήκε στην αγορά από το 1889 μέχρι το 1892 και έπαιζε δίσκους των 5 ιντσών με 100-150 στροφές/ λεπτό. Αυτοί οι δίσκοι δεν ήταν από shellac, όπως ήταν οι επόμενοι, αλλά από γουταπέρκα: ένα ανελαστικό συμπιεσμένο και βουλκανισμένο φυσικό λατέξ ή καουτσούκ από διάφορα τροπικά δέντρα.

Τόσο οι δίσκοι όσο και η συσκευή έχουν τα διακριτικά "E. Berliner Grammophon D.R.P. [Deutsches Reichspatent] 45048". Η ετικέτα στην ανάποδη όψη του κάθε δίσκου περιέχει τον τίτλο του δίσκου και τα δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ της Berliner: Νοέμβριος 1887, Μάιος 1888.

Είναι όντως οι παλαιότεροι δίσκοι του κόσμου. Η φωνή που ακούγεται στους περισσότερους δίσκους να τραγουδά ή να μιλάει χωρίς συνοδεία οργάνων, είναι ο ίδιος ο Emile Berliner.

Δείτε τη λίστα με τον παλιότερο κατάλογο δίσκων του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου