Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η μαγική πέτρα των Βίκινγκ μπορεί και να είναι αληθινή!

Ο σχιστόλιθος της Ισλανδίας είναι μια διάφανη μορφή ασβεστίτη με ασυνήθιστες ιδιότητες πόλωσης του φωτός

Υπάρχει ένας μύθος των Βίκινγκ που αναφέρει για μια λαμπερή "πέτρα του ήλιου" που, όταν κάποιος την κρατούσε προς τον ουρανό, έδειχνε τη θέση του Ήλιου ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα, μπορεί και να είναι πραγματική, λένε οι επιστήμονες.



Πιστεύεται πως οι Βίκινγκ είχαν πάει στην Αμερική πολύ πριν τον Κολόμβο.

Πειράματα που έγιναν πρόσφατα δείχνουν πως ο κρύσταλλος, που ονομάζεται Iceland spar, μπορούσε να ανιχνεύσει τον ήλιο με ακρίβεια μοιρών -επιτρέποντας στους θρυλικούς ναυτικούς να πλοηγούνται χιλιάδες μίλια ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες αλλά και στις νύχτες του Βόρειου Πόλου.

Ένας τέτοιος σχιστόλιθος βρέθηκε στο ναυάγιο ενός πλοίου που ανακαλύφτηκε πριν από 30 έξω από τις ακτές του Alderney στα Channel Islands. Το πλοίο είχε βουλιάξει το 1592, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ήττα της Ισπανικής Αρμάδας.

Ο θρύλος των Βίκικνγκ αναφέρει για μια αινιγματική πέτρα ή sólarsteinn που, όταν κάποιος την κρατούσε προς τον ουρανό, έδειχνε τη θέση του ήλιου.

Μια Ισλανδική Σάγκα περιγράφει πως, κατά τη διάρκεια ενός συννεφιασμένου καιρού, ο βασιλιάς Όλαφ συμβουλεύτηκε τον Σίγκουρντ για τη θέση του Ήλιου. Για να ελέγξει την απάντηση του Σίγκουρντ, ο Όλαφ "άρπαξε μια πέτρα του ήλιου, κοίταξε στον ουρανό και είδε από που ερχόταν το φως. Έτσι μάντεψε τη θέση του Ήλιου."

Οι ερευνητές λένε πως τέτοιες πέτρες μπορεί να βοήθησαν τους Βίκινγκ να ταξιδέψουν από τη Νορβηγία στην Αμερική πριν ακόμα την ανακάλυψη της πυξίδας.

Η μελέτη έχει δημοσιοποιηθεί στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society A.

πηγή: telegraph.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου