Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο πιο σύντομος πόλεμος της Ιστορίας


Έξω από τις ακτές της Τανζανίας βρίσκεται η Ζανζιβάρη, ημι-αυτόνομο αρχιπέλαγος σήμερα αλλά τμήμα της Τανζανίας. Το 1890, η Ζανζιβάρη ήταν βρετανικό προτεκτοράτο, αλλά το 1964, μετά από μια επανάσταση, ενώθηκε με την Τανζανία (τότε Τανγκανίκα) για να σχηματιστεί η χώρα που υπάρχει σήμερα.



Η επανάσταση στην Ζανζιβάρη δεν ήταν η πρώτη του αρχιπελάγους. Στις 27 Αυγούστου του 1896, η Βρετανική αυτοκρατορία ήταν σε πόλεμο με τη Ζανζιβάρη ... για 40 λεπτά. Πριν καν περάσει μια ώρα, ο πόλεμος είχε τελειώσει.

Δυο μέρες νωρίτερα, ο σουλτάνος της Ζανζιβάρης, Χαμάντ μπιν Τουγουάινι, πέθανε ξαφνικά. Την εξουσία ανέλαβε ο σφετεριστής ανιψιός του Χαλίντ μπιν Μπαργκάς, (ο οποίος εικάζεται ότι δηλητηρίασε τον Χαμάντ), ο οποίος δεν ήταν ο εκλεκτός των Βρετανών -ήθελαν τον Χαμούντ μπιν Μουχαμάντ. Μια συμφωνία που είχε υπογραφεί μια δεκαετία πριν, επέτρεπε στους Βρετανούς να εγκρίνουν αυτοί τον εκάστοτε διάδοχο. Ο Χαλίντ αρνήθηκε να το κάνει. Οι Βρετανοί το θεώρησαν πράξη πολέμου και έδωσαν διορία στον Χαλίντ μέχρι τις 9 π.μ. της 27ης να παραχωρήσει το θρόνοto. Ο Χαλίντ ταμπουρώθηκε στο παλάτι.

Οι Βρετανοί διέθεταν πάνω από 1.000 στρατιώτες και πέντε πλοία. Ο σουλτάνος είχε 2.800 άντρες, όχι όμως καλά οπλισμένους και εκπαιδευμένους. Μισή ώρα πριν τη λήξη του τελεσίγραφου, ο σουλτάνος έστειλε μήνυμα στον Βρετανό διπλωμάτη, Basil Cave, λέγοντας πως δεν θα παραδώσει την εξουσία και πως δεν πίστευε ότι οι Βρετανοί θα ξεκινούσαν πόλεμο. Ο Cave απάντησε πως ή θα παραχωρούσε τον θρόνο μέχρι τις 9 π.μ. ή αλλιώς έπρεπε να ετοιμαστεί για ομοβροντίες.

Ακριβώς στις 9 π.μ., άρχισαν οι κανονιοβολισμοί. Το βασιλικό γιοτ ακόμα δυο πλοία που διέθετε η Ζανζιβάρη βυθίστηκαν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας. Οι βομβαρδισμοί στο παλάτι σκότωσαν και τραυμάτισαν πάνω από 500 υπερασπιστές μέσα σε μισή ώρα και ο σουλτάνος ζήτησε άσυλο στο Γερμανικό προξενείο.

Στις 9:40, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και η σημαία του σφετεριστή κατέβηκε από το παλάτι. Ήταν ο πιο σύντομος πόλεμος της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου