Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πελέ και Μπόμπι Μουρ, η ιστορία πίσω από την φωτογραφία


Αγγλία και Βραζιλία πήγαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1970 με μεγάλες προσδοκίες. Η Αγγλία ήταν η κάτοχος και η Βραζιλία η νικήτρια των Κυπέλλων του 1958 και του 1962. Μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό του 1966 από τους ομίλους ακόμα, είχε επιστρέψει με "πέντε 10ρια" -τον Πελέ, τον Ζαϊρζίνιο, τον Ριβελίνο, τον Γκέρσον και τον Τοστάο.



Πολλοί προέβλεψαν πως ο αγώνας των ομίλων μεταξύ των δυο σχολών του ποδοσφαίρου θα ήταν πρόβα τελικού -που τελικά δεν ήταν, καθώς η Βραζιλία αντιμετώπισε την Ιταλία στον τελικό- και δεν άφησε απογοητευμένους τους θεατές.

Η Βραζιλία με το γκολ του Ζαϊρζίνιο κέρδισε 1–0, αλλά μια άλλη στιγμή του αγώνα, ήταν που έμεινε για πάντα χαραγμένη: η ανταλλαγή φανέλας (δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο) μεταξύ Πελέ και Μπόμπι Μουρ, του μεγάλου επιθετικού και του πιο ολοκληρωμένου -ίσως- Άγγλου αμυντικού. Όσο και να κοιτάξεις την φωτογραφία, αν δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος με βάση τον εναγκαλισμό, τα χαμόγελα και τα μάτια τους.

Η φωτογραφία, που αργότερα έγινε σύμβολο της μετάβασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αγγλία στην Βραζιλία, είναι του John Varley. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ο Varney έμεινε κοντά στον Μπόμπι Μουρ, ελπίζοντας πως θα τον πλησίαζε ο Πελέ, πράγμα που έγινε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Varney, από τους λίγους που φωτογράφιζε έγχρωμα, παραλίγο να μην πάει στο Μεξικό. Το αυτοκίνητο του χάλασε και έκανε ωτοστόπ. Ο πολεμικός ανταποκριτής της Daily Mirror ήταν φανατικός του ποδοσφαίρου και στο συμβόλαιο του είχε όρο κάθε τέσσερα χρόνια να καλύπτει το Μουντιάλ.

Αρχικά, η εν λόγω φωτογραφία δημοσιεύτηκε ανάποδα (κάτω), με τον Μπόμπι Μουρ στα αριστερά και τον Πελέ στα δεξιά. Προσέξτε στο βάθος, ανάμεσα στα κεφάλια των δυο μεγάλων ποδοσφαιριστών, μια πινακίδα που γράφει "Mexico" καθώς και το ότι όλοι οι φωτογράφοι είναι αριστερόχειρες!

Οι New York Times έχουν γράψει για την εν λόγω φωτογραφία πως κατέρριψε και μια ηλίθια προκατάληψη:

"Εκείνο τον καιρό υπήρχε μια προκατάληψη για τους μαύρους παίκτες, γελοία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πελέ ήταν διάσημος από το 1958. Επικεντρωνόταν στο ότι οι μη λευκοί δεν είχαν αντοχή.
Αυτή η φωτογραφία βοήθησε να σπάσει αυτή την επιφύλαξη. Ο ξανθός, γαλανομάτης Μουρ και ο πιο τέλειος παίκτης της εποχής του, ο Πελέ, γυμνοί από τη μέση και πάνω, απλά κατέρριψαν αυτήν την ανοησία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου