Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εννιά χρόνια στον Άρη

Το Opportunity που βρίσκεται στον Άρη, πριν λίγες μέρες γιόρτασε την ένατη επέτειο στον πλανήτη -μια αποστολή που αρχικά προοριζόταν να διαρκέσει μόνο 90 μέρες. Αν και πρόσφατα εστάλη το Curiosity -και το Opportunity έχασε λίγο τα φώτα της δημοσιότητας- αυτό συνεχίζει και κάνει ακόμα σημαντικές ανακαλύψεις.

Εκτοξεύτηκε το 2003 και προσγειώθηκε σε έναν μικρό κρατήρα στον Άρη στις 25 Ιανουαρίου του 2004. Από τότε, έχει περάσει 3.212 ημέρες Άρη ή sol, όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες, εξερευνώντας κρατήρες, μετεωρίτες, παράξενους βραχώδης σχηματισμούς και βρίσκοντας ενδείξεις για ύπαρξη νερού στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής έχει καλύψει απόσταση 35,48 χλμ.


Το Opportunity στον κρατήρα Victoria, όπως φαίνεται από από τον Mars Reconnaissance Orbiter της NASA τον Οκτώβριο του 2006. Το Opportunity είναι μια μικρή κουκκίδα στο άκρο του κρατήρα πάνω δεξιά. Το Opportunity έφτασε στον κρατήρα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2006. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)


Ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη, όπως τι τράβηξε η αριστερή πανοραμική κάμερα του Opportunity. (NASA/JPL/Cornell)


Αμμόλοφοι στον Άρη, 6 Αυγούστου 2004. Οι αμμόλοφοι έχουν ύψος περίπου 1 μέτρο. (AP Photo/NASA/JPL/Cornell)


Ο πρώτος δαίμονας σκόνης που παρατηρείσαι το Opportunity στον Άρη. Ο ανεμοστρόβιλος εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία ρουτίνας που τραβήχτηκε από την δεξιά πανοραμική κάμερα του Opportunity στις 15 Ιουλίου του 2010. (NASA/JPL-Caltech/Cornell University/Texas A&M)


Σημάδια από τις ρόδες του Opportunity καθώς κινούνταν γύρω από τον κρατήρα Victoria, όπως φαίνονται από την κάμερα HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, στις 28 Ιουνίου του 2007. (NASA/JPL/University of Arizona)


πηγή: theatlantic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου