Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πως φτιάχνουμε τα δικά μας photoshop action

Τα photoshop action μας σώζουν πολλές φορές από πολύ κόπο και χρόνο. Παλιότερα σας είχαμε παρουσιάσει ένα θέμα 10 δωρεάν action.

Μπορούμε όμως και εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας action και αυτό θα δούμε σήμερα.

1. Ανοίγουμε την παλέτα των action

Πριν κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να έχουμε την παλέτα των action ενεργή και ορατή. Τυπικά, φαίνεται σαν καρτέλα δίπλα στην παλέτα history.


Αν δεν φαίνεται, ενεργοποιήστε την από το menu "Window" ή Alt+F9.


Για να δημιουργήσουμε ένα νέο set, κλικ στο φακελάκι στο κάτω μέρος της παλέτας "Create New Set" και του δίνουμε ότι όνομα θέλουμε.


2. Δημιουργούμε το νέο action


Κλικ στο κουμπί "Create new action" στην παλέτα των action και δίνουμε ότι όνομα θέλουμε και αν θέλουμε κάποιο shortcut από το πληκτρολόγιο μας. Τώρα μπορούμε την καταγραφή.

3. Καταγραφή


Για να ξεκινήσει η καταγραφή, απλά επιλέγουμε το action στην παλέτα και κλικ στο κουμπί "Record". Μόλις πατήσουμε το κουμπί, ότι αλλαγή γίνεται στο project μας καταγράφεται, δηλαδή εντολές, προσαρμογές, επιλογές layer και τα εργαλεία του Photoshop.

Δεν χρειάζεται βιασύνη ενώ κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση, μιας και το action δεν χρονομετρεί. Αν δεν κάνουμε κάτι στην εικόνα δεν καταγράφεται τίποτα. Οπότε, με το πάσο μας!

Αν κάτι δεν μας αρέσει κατά την επεξεργασία, μετά την καταγραφή, μπορούμε να πάμε στο βήμα που θέλουμε να αλλάξουμε και να το ξαναγράψουμε.

5. Ολοκλήρωση του action

Μόλις τελειώσουμε, πρέπει να σταματήσουμε την καταγραφή. Απλά πατάμε το κουμπί "Stop".

Καλά είναι πάντα να ελέγχουμε το action που φτιάξαμε αμέσως, για να μην έχουμε ζητήματα μετά. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το πότε θα γίνεται το κάθε βήμα, απλά το τραβάμε πάνω ή κάτω στη λίστα εκεί που το θέλουμε να εφαρμόζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου