Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ελληνικές αφίσες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Οι αφίσες είτε ενημερώνουν, πείθουν ή παρακινούν το κοινό. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση -όπως αυτή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου- οι αφίσες -σε όλες τις αντιμαχόμενες χώρες- έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ποτέ καμία άλλη καμπάνια δεν κατάφερε να ξεπεράσει -σε ποσότητα- τις αφίσες εκείνης εποχής.




Από το 1914 μέχρι το 1918, εκατομμύρια αφίσες τυπώθηκαν παντού. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι τυπώθηκαν από 2.000 έως 3.000 διαφορετικές αφίσες, σκοπός των οποίων ήταν η προπαγάνδα. Ένας συγγραφέας χωρίζει τους σκοπούς στις εξής κατηγορίες: την επιστράτευση, τη χρηματοδότηση, την ενθάρρυνση της βιομηχανίας, την αύξηση της υποστήριξης προς τους πολιτικούς, την προτροπή της διατήρησης των φυσικών πόρων, την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ανάγκες σε τρόφιμα και τα κατευθυνόμενα συναισθήματα όπως το θάρρος, η υπερηφάνεια και το μίσος.


Πολλοί από τους καλλιτέχνες που σχεδίασαν τις αφίσες ήταν διάσημοι, αλλά και κάποιοι έγιναν διάσημοι από αυτές.


Δείτε και άλλες ελληνικές και πάνω από 1600 αφίσες -από όλο τον κόσμο- του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από το Elisabeth Ball Collection στο Ball State University σε πολύ μεγάλη ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου