Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τα μυστηριώδη 2 τελευταία λεπτά της «Λάμψης» του Κιούμπρικ που είχαν χαθεί


Λάτρεις των ταινιών τρόμου και δη εκείνων του Στάνλεϊ Κιούμπρικ κρατηθείτε! Διότι στο εξής έχετε ένα νέο επιπλέον λόγο για να επιδοθείτε σε σκοτεινά σενάρια μυστηρίου γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του μεγάλου σκηνοθέτη που δεν περιοριζόταν να φτιάχνει απλά ταινίες, αλλά πραγματικά αινίγματα.



Δείτε ακόμη:
Η επιστολή που στάθηκε αφορμή για την ταινία "2001: A Space Odyssey"

Ας γυρίσουμε μερικές δεκαετίες πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1980: όταν στις 23 Μαΐου εκείνης της χρονιάς βγήκε στις αίθουσες η Λάμψη, αυτό που είδε το κοινό ήταν ελαφρώς διαφορετικό από αυτό που βλέπουν σήμερα οι μανιώδεις λάτρεις της ταινίας. Και αυτό γιατί μερικές ημέρες αργότερα ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ έκανε κάτι ασυνήθιστο: έκοψε εκ νέου το φιλμ, αφαιρώντας σχεδόν 2 λεπτά από το τέλος, παρ' όλο που η ταινία ήταν ήδη σε κυκλοφορία, 2 λεπτά που χάθηκαν στο χρόνο και ενδεχομένως να μην ξαναδεί ποτέ ανθρώπου μάτι.

Ωστόσο, χάρη σε έναν ιστότοπο φανατικών του Κιούμπρικ, τον οποίο διευθύνει ο σκηνοθέτης του Toy Story 3 Λι Ούνκριτς, οι απανταχού λάτρεις του σκηνοθέτη έχουν τώρα την ευκαιρία να έρθουν κοντύτερα από ποτέ στο χαμένο τέλος της ταινίας: ο ιστότοπος, που φέρει την ονομασία Overlook Hotel, δημοσίευσε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις τελευταίες 3 σελίδες από το αρχικό σενάριο της ταινίας, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Περιληπτικά, το επίμαχο χαμένο δίλεπτο έχει ως εξής:

Αφήνοντας τον Τζακ Τόρενς (Τζακ Νίκολσον) παγωμένο στον θαμνώδη λαβύρινθο, μεταφερόμαστε σε ένα νοσοκομείο όπου ο μάνατζερ Στιούαρτ Ούλμαν (Μπάρι Νέλσον) επισκέπτεται την Γουέντι Τόρανς (Σέλι Ντιβάλ) και το γιο της Ντάνι (Ντανι Λόιντ) που αναρρώνουν σε νοσοκομείο.

Αφού ανταλλάσσουν μερικά περίεργα αστεία αταίριαστα για κάποιον που αναρρώνει από μία τόσο τρομακτική εμπειρία που περιλαμβάνει φόνους και τσεκούρια, ο Ούλμαν λέει στην Γουέντι ότι οι έρευνες στο ξενοδοχείο δεν έδειξαν απολύτως τίποτα που να μοιάζει ασυνήθιστο.

Αφού, τέλος, καλεί τη Γουέντι και τον Ντάνι να πάνε να μείνουν μαζί του στο Λος Άντζελες, γυρίζει να φύγει, όταν ξαφνικά θυμάται ότι ξέχασε να δώσει κάτι στον Ντάνι: ένα κίτρινο μπαλάκι.

Μετά το περίφημο, απίστευτο, μοναδικό και ανεπανάληπτο πλάνο του πορτραίτου που κρέμεται στον τοίχο του ξενοδοχείου, το ευρεθέν σενάριο θέλει την ταινία να τελειώνει με την εξής δυσοίωνη επιγραφή:

Απ' ό,τι φαίνεται, ο Κιούμπρικ συνεχίζει να μας εμπαίζει και μετά θάνατον...


ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ




POLAROID CONTINUITY




πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου