Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ένα παράξενο νεκροταφείο πλοίων ... στην έρημο


Πολλοί έχουν επισκεφθεί μια πόλη που έχει εγκαταλειφθεί και αναρωτήθηκαν ποιο καταστροφικό γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει τη φυγή των κατοίκων από μια πόλη. Μια τέτοια πόλη είναι και το Mo'ynaq στο Ουζμπεκιστάν που πλέον είναι ένα νεκροταφείο πλοίων μέσα στην έρημο.

Ο Φρανκενστάιν του γλυκού νερού


Οι ερασιτέχνες ψαράδες πάντα υπερηφανεύονται για την ψαριά τους. Και ο 53χρονος Βρετανός Μαρκ Σόγιερ έχει κάθε λόγο να το κάνει. Διότι αυτό που πιάστηκε στο καλάμι του δεν είναι ό,τι κι ό,τι, αλλά τρία ψάρια σε ένα: τσιρόνι στο κεφάλι, αβραμίδα στο πτερύγιο και χρυσόψαρο στο σώμα και στην ουρά. Εκείνος βέβαια σε έναν κοινό κυπρίνο ήλπιζε –ψητό ή για τηγάνι. Αποφάσισε λοιπόν ότι αυτό που έμοιαζε με χρυσόψαρο, αλλά αποδείχθηκε ο Φρανκενστάιν του γλυκού νερού, άξιζε μια καλύτερη τύχη και το έριξε πάλι στη λίμνη Μάγκπι στο Κέμπριτζ, όπου το βρήκε. Προηγουμένως τράβηξε μια αναμνηστική φωτογραφία, την οποία έδειξε στη συνέχεια σε ειδικούς ιχθυολόγους. Εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιος από τους γονείς του ψαριού ήταν από «σπίτι», αφέθηκε ελεύθερο στη λίμνη, ζευγάρωσε με άλλο είδος και ιδού το αποτέλεσμα που βλέπετε στην εικόνα.

πηγή: tanea.gr

Τα 10 πιο παράξενα παιχνίδια του μυαλού μας

Ο εγκέφαλός μας είναι γεμάτος “περίεργα” παιχνίδια. Όλοι έχουμε δει ή βιώσει καταστάσεις που νομίζουμε ότι κάποια στιγμή έχουν ξαναγίνει. Γνωστό σε όλους είναι το déjà vu, το οποίο αποτελεί ένα από τα πολλά παράξενα αποκυήματα του εγκεφάλου μας, μερικά από τα οποία αποτελούν σημάδια διαφόρων διαταραχών.

Οι 10 πιο παράξενες εμπειρίες που δοκιμάζει ο εγκέφαλός μας, με κυρίαρχο φυσικά το deja vu, είναι οι εξής:

1. Deja vu (Σημείωση: Deja vu = προμνησία)
Τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, όλοι έχουμε κάνει ή έχουμε πει πράγματα, τα οποία μας δημιουργούν την έντονη εντύπωση ότι έχουν ξαναγίνει. Η εμπειρία συνήθως συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας και μια αίσθηση παραδοξότητας ή παραξενιάς. Η "προηγούμενη" εμπειρία συνήθως αποδίδεται σε ένα όνειρο, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια σταθερή αίσθηση ότι έχει πραγματικά συμβεί στο παρελθόν. Οι επιστήμονες επεξηγούν ότι το Deja vu είναι μια "προσωρινή βλάβη" του εγκεφάλου κατά την οποία μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν.

2. Deja Vecu
Το Déjà vécu μοιάζει αρκετά με το deja vu. Το déjà vécu είναι η εμπειρία του να έχει δει ένα γεγονός στο παρελθόν με μεγάλη λεπτομέρεια, όπως το να αναγνωρίσει μυρωδιές και ήχους. Συνήθως συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή αίσθηση γνώσης για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια μέσω του υποσυνείδητου.

3. Deja Visite
Το Déjà visite δεν είναι μια τόσο συχνή εμπειρία και περιλαμβάνει μια παράξενη γνώση ενός νέου τόπου. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε την τοποθεσία γύρω σας παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχετε επισκεφτεί. Παρόλο που δεν έχει κάποιος επισκεφτεί ποτέ αυτόν τον τόπο, του φαίνεται να γνωρίζει με την παραμικρή λεπτομέρεια τα στοιχεία του τόπου αυτού.

4. Deja Senti
Το Déjà senti αφορά το συναίσθημα του να έχεις ήδη νιώσει κάτι. Η φράση "αυτό το έχω ξανανιώσει" αποτυπώνει απόλυτα το Deja Senti. Το φαινόμενο αυτό είναι αποκλειστικά ψυχικό και πολύ σπάνια το θυμόμαστε αργότερα. Επίσης, οι επιληπτικοί είναι αυτοί που βιώνουν συχνά το deja senti.

5. Jamais Vu
Το Jamais Vu περιγράφει μια αντίστροφη κατάσταση από το deja vu. Νιώθουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε μια κατάσταση αν και παρευρισκόταν σε αυτή. Επίσης, κάποιος μπορεί να μην αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, μία λέξη, ή έναν τόπο παρόλο που ουσιαστικά τα γνωρίζει.

6. Presue Vu
Το Presque Vu είναι πολύ παρόμοιο με την αίσθηση στην "άκρη της γλώσσας". Όταν κάποιος είναι έτοιμος να πει μια λέξη αλλά κολλάει το μυαλό του και δεν του βγαίνει.

7. L'esprit de l'escalier
L'esprit de l'escalier είναι το γνωστό σε εμάς “κατόπιν εορτής”, δηλαδή μια σκέψη, μια έξυπνη ιδέα που μας έρχεται όταν είναι πλέον πολύ αργά.

8. Capgras Delusion
Το Capgras Delusion είναι μια αυταπάτη κατά το οποίο ένα άτομο πιστεύει ότι ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας του έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο και αναζητεί αυτόν που τον εξαπάτησε. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο το συναντάμε σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

9. Fregoli Delusion
Το Fregoli Delusion είναι ένα σπάνιο φαινόμενο του εγκεφάλου στο οποίο ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο σε ποικίλες μεταμφιέσεις. Και αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την παράνοια και την πεποίθηση ότι το άτομο που είναι μεταμφιεσμένο προσπαθεί να τους καταδιώξει.

10. Prosopagnosia
Η Prosopagnosia προέρχεται από την αντίστοιχη ελληνική λέξη και είναι ένα φαινόμενο στο οποίο ένα άτομο αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα των ανθρώπων ή αντικειμένων που πρέπει να γνωρίζει. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή είναι συνήθως σε θέση να χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις τους για να αναγνωρίσουν τα άτομα – όπως αρώματα ενός προσώπου, το σχήμα ή το στυλ των μαλλιών τους, τον ήχο της φωνής τους, ή ακόμα και το περπάτημα τους.

πηγή: theinsider.gr

Είσαι χαρούμενος;


Απλά τα πράγματα...

Αν είσαι χαρούμενος, συνέχισε να κάνεις ότι κάνεις και είσαι εντάξει.

Δεν είσαι και θέλεις να είσαι; Άλλαξε κάτι.

Αλλά και αν πάλι δεν είσαι και δεν θέλεις να είσαι, μην αλλάζεις τίποτα! Τόσο απλά!

Αεροφωτογράφηση με περιστέρια!

Το 1907, ο Γερμανός φαρμακοποιός Julius Neubronner εφηύρε μια τεχνική αεροφωτογράφησης γνωστή ως φωτογραφία περιστεριών. Τοποθετώντας με λουριά μια ελαφριά, ωρολογιακή, φωτογραφική μηχανή-μινιατούρα σε περιστέρια μπορούσε να τραβήξει αεροφωτογραφίες κατά τη διάρκεια της πτήσης των πουλιών.


Το 1903, ο Neubronner έλαβε μια συνταγή από μια κοντινή πόλη με περιστέρια. Έστειλε τα φάρμακα, βάρους 75 γραμμαρίων με την ίδια μέθοδο και άρχισε να χρησιμοποιεί τα συμπαθή πουλιά για την αποστολή φαρμάκων σε άλλες πόλεις για να βγάλει περισσότερα χρήματα.

Όταν ένα από τα περιστέρια του έχασε τον προσανατολισμό του -λόγω ομίχλης- και επέστρεψε ταϊσμένο τέσσερις εβδομάδες αργότερα σκέφτηκε να βάλει μια αυτόματη κάμερα στα περιστέρια του για να εντοπίζει το δρόμο που ακολουθούν.

Έτσι κατάφερε να συνδυάσει τα δυο του χόμπι, την μεταφορά με περιστέρια και την φωτογραφία. Ένα πνευματικό σύστημα στην κάμερα ήλεγχε τη χρονοκαθυστέρηση πριν ληφθεί η φωτογραφία.



Όπως γίνεται σχεδόν με όλες τις εφευρέσεις, έτσι και αυτή τράβηξε την προσοχή του Στρατού. Τα αποτελέσματα στα πεδία των μαχών κατά τον Α' παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ενθαρρυντικά, αλλά πιο πολύ επιτυχία είχε η χρήση των περιστεριών ως αγγελιαφόροι και έτσι ο Neubronner σταμάτησε τις δοκιμές του.

Η ιδέα επέστρεψε στο προσκήνιο στα 1930 από έναν Ελβετό ωρολογοποιό -υπάρχουν αναφορές πως και ο Γερμανικός και Γαλλικός στρατός έκαναν κάποιες δοκιμές. Αν και τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον Β' παγκόσμιο Πόλεμο, είναι άγνωστο αν χρησιμοποιήθηκαν και για αεροφωτογραφίσεις. Η CIA ανέπτυξε αργότερα μια κάμερα με μπαταρίες για αεροφωτογράφηση με περιστέρια, αλλά τα αποτελέσματα είναι απόρρητα.


Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

24 γνωστά ακρώνυμα και αρχικά


BMW - Bayerische Motoren Werke, δηλαδή “Βαυαρική Βιομηχανία Κινητήρων”.

Με ξεναγό έναν καρχαρία!


Εδώ και 7 εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι υποβολές των συμμετοχών για τον διαγωνισμό φωτογραφίας για το 2012 του National Geographic.

Παρόλο που υπάρχουν ήδη πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες, μπορεί κανείς να πει πως η παραπάνω είναι απίστευτη! Στη φωτογραφία του James Morgan, ο μικρός νομάς της θάλασσας Enal κάνει τη βόλτα του στο βυθό, πιασμένος από την ουρά ενός καρχαρία-νοσοκόμα (tawny nurse shark) στο Sulawesi της Ινδονησίας.

πηγή: nationalgeographic.com

Η λίμνη με τα 1000 νησιά και τις αρχαίες βυθισμένες πόλεις


Η λίμνη Qiandao, ή Λίμνη με τα Χίλια Νησιά, βρίσκεται στην ανατολική επαρχεία της Κίνας, Zhejiang. Είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού σταθμού του ποταμού Xin'an. Το 1959, για να κατασκευαστεί η δεξαμενή του Xin'anjiang, η κοιλάδα πλημμύρισε και μετατράπηκε σε μια λίμνη έκτασης 573 τετ. χλμ με 17,8 κυβικά χλμ όγκο νερού. Στη λίμνη υπάρχουν 1.078 μεγάλα νησιά και μερικές ακόμα χιλιάδες μικρότερα.

Περίεργα Ολυμπιακά αθλήματα ...


... που εξαφανίστηκαν.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

5 όρη πιο θανατηφόρα από το Έβερεστ


Εκατοντάδες ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν το Έβερεστ. Όμως, το ψηλότερο βουνό στον κόσμο δεν είναι πραγματικά και το πιο θανατηφόρο. Περίπου 3.000 ορειβάτες έχουν φθάσει επιτυχώς στην κορυφή του, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρονου, ενός τυφλού και μιας 73χρονης γυναίκας που έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε ηλικία ορειβάτης πριν λίγες μέρες.

Δείτε 5 βουνά πιο δύσκολα και θανατηφόρα από το Έβερεστ.

Ολο το... Instagram σε μια φωτογραφία

Αν δεν χρησιμοποιείς το Instagram σίγουρα θα έχεις δει φωτογραφίες από κάποιον που το χρησιμοποιεί.

Τα φίλτρα της εφαρμογής μπορούν να κάνουν μια φωτογραφία πιο ενδιαφέρουσα ή, απλώς, να κρύψουν λάθη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε και πολύ εκείνους που φωτογραφίζουν το φαγητό τους στο εστιατόριο, χρησιμοποιούν ένα φίλτρο και την ανεβάζουν στο διαδίκτυο και τα social media. Πόσο ενδιαφέρον πια να έχει μια μισοφαγωμένη μπριζόλα με κάποιο ρετρό εφέ;

Τέλος πάντων, ένας Γερμανός είχε την εξής απορία. Τι γίνεται αν σε μια φωτογραφία εφαρμόσουμε διαδοχικά όλα τα εφέ του Instagram;

Πήρε ένα στιγμιότυπο από ένα πάρκο και έκανε ακριβώς αυτό. Το αποτέλεσμα μάλλον διχάζει. Ή θα το πεις μια αηδία και μισή (σύνολο 1,5 αηδία) ή θα το χαρακτηρίσεις έργο τέχνης. Δεν ξέρουμε τι γίνεται αν εφαρμόσεις τα φίλτρα με διαφορετική σειρά. Αν το κάνεις, καλή επιτυχία και ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα...



πηγή: deasy.gr

Πόσο πιο υπέροχη θα ήταν η ζωή μας αν...

Απλά πράγματα στην πλέον ακατάλληλη στιγμή όμως, είναι αυτά που μπορούν να μας εκτροχιάσουν ή να φωνάξουμε όλο νεύρα "γμτ την τύχη μου", "δεν είναι ζωή αυτό" κλπ

Παρατηρώντας κάτι τέτοιες μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες η Catrina Dulay, "Πρώτα άνθρωπος, κατόπιν γραφίστας και τέλοςlady cat", όπως λέει και η ίδια στην ιστοσελίδα της, δημιούργησε τα παρακάτω απλά αλλά έξυπνα illustration της σειράς της "In a Perfect World" που συνεχώς την εμπλουτίζει.

Το ασύρματο που θες να κλέψεις δεν έχει password

Το χαρτί υγείας δεν τελειώνει ποτέ τη λάθος στιγμή

Η σακούλα με τα πατατάκια είναι γεμάτη

Συναντάς μόνο πράσινα φανάρια όταν τα χρειάζεσαι

Ο μετεωρολόγος έχει δίκιο

Η μπαταρία είναι γεμάτη την κατάλληλη στιγμή

Ο κόσμος απαντούσε αμέσως στα μηνύματα

Δεν παίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός το αγαπημένο σου τραγούδι όταν παρκάρεις

Ήταν πιο εύκολα να πέσει η κέτσαπ από το μπουκάλι

Ποτέ δεν χάνεται η άλλη κάλτσα από το ζευγάρι

Πρόσεχε που πατάς!


φωτογραφία: Florin Biscu

Δεν ξέρεις τι να πρωτοπροσέξεις σε αυτή τη φωτογραφία!

Τα όρη Les Dents du Midi (Τα Δόντια του Νότου) -ένα βουνό που βρίσκεται στην Άλπεις Chablais στο ελβετικό καντόνι του Βαλέ και αποτελούνται από επτά διαφορετικές κορυφές που φτάνουν σε ύψος τα 3257 μέτρα- στο φόντο ή τη μικρή καλύβα στην άκρη του γκρεμού σε πρώτο πλάνο;

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οι φωτογραφίες φαντασμάτων του William Hope


Οι φωτογραφίες με τα «πνεύματα» που θα δείτε παρακάτω, είναι από ένα φωτογραφικό άλμπουμ που ανακαλύφθηκε σε ένα βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία στο Lancashire της Αγγλίας από κάποιον επιμελητή του National Media Museum που βρίσκεται στο Bradford.

Η ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη


Έχετε δει καμία πλατεία, καμία οδό με το όνομα του Στέλιου Κυριακίδη; Θα έπρεπε όμως...

Φωτογραφίες αεροσκαφών-έργα τέχνης!

Πρόκειται για φωτογραφίες αεροσκαφών που θα μπορούσε να είναι και πίνακες ζωγραφικής και δεν είναι “στημένες” φωτογραφίες. Και πως θα μπορούσαν να “στηθούν”, αφού πρόκειται για φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Το “σπάσιμο” του φράγματος του ήχου από τα μαχητικά και οι διάφορες αλλαγές κατεύθυνσης και θερμοκρασίας του αέρα που έρχεται σε επαφή με τα αεροσκάφη σε διάφορες φάσεις της πτήσης προκάλεσαν αυτές τις απίστευτες εικόνες που δημοσιεύει η Daily Mail.











πηγή: onalert.gr

Μετά την καταιγίδα...


φωτογραφία john Aavitsland

Σαν κάστρα ψηλά υψώνονται τα σύννεφα και δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό στον ουρανό της Σουηδίας μετά από μια καταιγίδα... Εμένα πάντως -σαν φανατικός του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"- μου θυμίζει το Μάτι του Σάουρον...

Σημείωση: Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ευρέως, μια ελαφρώς συμπιεσμένη οριζόντια εκδοχή της.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

"Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω..."

Όλοι λίγο-πολύ όταν ήμασταν παιδιά θέλαμε να μοιάσουμε κάποιον υπερήρωα όταν θα μεγαλώσουμε και ταυτιζόμασταν με αυτόν. Ποιο αγοράκι δεν φορούσε το μπουφάν του μόνο με την κουκούλα στο κεφάλι και το "έπαιζε" Superman ή Batman; Ο AndyFairhurst από τη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησε 12 illustration με αυτήn ακριβώς την ιδέα. Μικρά παιδιά που όταν μεγαλώσουν θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον υπερήρωα.

Super Kid

Bat Kid

Captain Kid

Cat Kid

Hulk Kid

Poison Ivy Kid

Spider Kid

Wolverine Kid

Το νησί Skellig Michael με το μοναστήρι του 7ου αιώνα!


Το νησί Skellig Michael -ο "Βράχος του Μιχαήλ" στα ιρλανδικά- γνωστό και σαν Great Skellig, είναι ένα απότομο βραχώδες νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό 12 χλμ από την ακτή της νοτιοδυτικής Ιρλανδίας. Στην κορυφή του απότομου βράχου και σε ύψος 230 μέτρων βρίσκεται ένα αρχαίο μοναστήρι που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 7ο αιώνα.

Έλληνες με ρεκόρ Γκίνες - Tι έκαναν για να βρεθούν στις σελίδες του περιβόητου βιβλίου

 
Πολλοί Έλληνες έχουν κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο των κατορθωμάτων. Το βιβλίο Γκίνες θεωρείται ως το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως και αρκετοί συμπατριώτες μας έκαναν πράξη το ακατόρθωτο προκειμένου να κερδίσουν μία θέση στις σελίδες του.