Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Πως να τεμαχίσετε έναν ... ελέφαντα!

Προμετωπίδα της έκδοσης "Apicii Coelii De opsoniis et condimentis" του Μάρτιν Λίστερ (1709) (πηγή)

Το "De Arte Coquinaria" (Περί Μαγειρικής) είναι ο αρχαιότερος τσελεμεντές. Το κείμενο είναι Ρωμαϊκό και ανάγεται στον 3ο ή 4ο αιώνα. Μια εικονογραφημένη έκδοση του κειμένου υπάρχει από τον 16ο αιώνα.


Σε ένα άρθρο του The Strand Magazine το 1905 μας δίνει περισσότερες πληροφορίες:

Ανάμεσα στα πιάτα που παρουσιάζονται βρίσκουμε σούπα με φτέρνα αγελάδας, μαριναρισμένους βολβούς κύτισου και το "Tetrapharmacon", ένα πιάτο από φασιανό, παγόνι και ταρσό και μαστό άγριας γουρούνας!

Το έργο είναι χωρισμένο σε 10 βιβλία.

Επίσης υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τον τεμαχισμό κτηνών των οποίων το κρέας το εκτιμούσαν πολύ οι αρχαίοι. "Σε διάφορα μέρη της Ασίας και της Αφρικής, ο ελέφαντας τρώγεται, όχι πως δεν το κάνουν οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι, και όχι μόνο τα πόδια, ο κορμός και η ουρά του, αλλά ολόκληρο το σφάγιο τεμαχίζεται και τρώγεται."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου