Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μερικές από τις καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες του 2012

Το σύμπαν είναι πανέμορφο! Μπορεί να μην είναι έγχρωμο, αλλά με την κατάλληλη επεξεργασία, οι εικόνες που λαμβάνουμε από τα τηλεσκόπια είναι πανέμορφες! Κάποιες σας τις δείξαμε άλλες πάλι όχι. Μερικές είναι από το Hubble άλλες από ερασιτέχνες αστρονόμους. Απολαύστε την ομορφιά του σύμπαντος!


Έκρηξη στον Ήλιο


Στις 31 Αυγούστου του 2012, ένα μακρύ νήμα από ηλιακό υλικό που πλανώταν στην ατμόσφαιρα του ήλιου, η κορόνα, εξερράγη στο διάστημα. Η έκρηξη (coronal mass ejection-CME), ταξίδευε με πάνω από 1448,41 χλμ το δευτερόλεπτο!


Μια καταιγίδα στον Κρόνο


Στην φωτογραφία -που τραβήχτηκε από το διαστημικό σκάφος της NASA Cassini στις 27 Νοεμβρίου- βλέπουμε μια καταιγίδα στον Βόρειο Πόλο του Κρόνου.


Δαίμονες στη σκόνη

φωτογραφία: NASA/JPL/ University of Arizona

Στην ατμόσφαιρα του Άρη μπορούν να δημιουργηθούν πολλά φαινόμενα, όπως ο ανεμοστρόβιλος που φαίνεται -ύψους 800 μέτρων- στην φωτογραφία που τραβήχτηκε από την κάμερα HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter.


Το αστέρι S106

φωτογραφία: Hubble: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Στο κέντρο της φωτογραφίας που τραβήχτηκε από το Hubble, βρίσκεται το νεαρό αστέρι Sharpless 2-106 ή S106.


Ο Ωρίων πάνω από το ναό του Θεού Serpent


Ο Stéphane Guisard τράβηξε αυτή την φωτογραφία του Ωρίωνα πάνω από το ναό του Kukulkan στην αρχαία πόλη των Μάγια Τσίτσεν Ίτζα.


Πύραυλος - Λέιζερ - Σέλας

φωτογραφία: Lee Wingfield, NASA Wallops

Στη φωτογραφία του Lee Wingfield φαίνεται η εκτόξευση ενός πυραύλου στις 18 Φεβρουαρίου 2012 κοντά στο Fairbanks της Αλάσκα.


Το Χάος της Δημιουργίας

φωτογραφία: Hubble

Ο 30 Doradus είναι ακόμη ένα "εργοστάσιο παραγωγής" αστεριών και η εικόνα προέρχεται από τον Hubble. Βρίσκεται 170.000 έτη φωτός μακριά! Ο 30 Dor είναι ένα από τα μεγαλύτερα "μαιευτήρια" και κάποιοι πιστεύουν πως περιέχει 100.000 αστέρια.


Ένα αστέρι πεθαίνει

φωτογραφία: ESA/Hubble, NASA and H. Olofsson (Onsala Space Observatory).

Το αστέρι U Camelopardalis (ή U Cam για συντομία) πεθαίνει. Η εικόνα από το Hubble δείχνει το άστρο στα "τελειώματα" του, πριν από 700 χρόνια!


Ένα τεράστιο νεφέλωμα

φωτογραφία: ESO. Acknowledgement: VPHAS+ Consortium/Cambridge Astronomical Survey Unit.

Το νεφέλωμα Carina είναι ένα τέρας! Ακόμη και 7.000 χρόνια μακριά, είναι τόσο λαμπερό ώστε είναι ορατό και με γυμνό μάτι.


Ένας Γαλαξίας με τα χέρια του ανοιχτά

φωτογραφία: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona.

Ο NGC 5033, που βρίσκεται 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.


Περιστρέφοντας ένα νέφος αερίων

animation: J-P Metsävainio

Ο IC1396 είναι ένα τεράστιο νέφος αερίων και σκόνης, ένα εργοστάσιο αστέρων 100 έτη φωτός μπροστά μας. Ο J-P Metsävainio είναι ένας Φιλανδός αστρο-φωτογράφος που τράβηξε πολλές εικόνες του νέφους και έφτιαξε αυτήν την κινούμενη τρισδιάστατη εικόνα (gif).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου