Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Καρτ-ποστάλ από τον πόλεμο εναντίον των σουφραζέτων

"Η θέση μιας γυναίκας είναι στο σπίτι της". Ένα αγοράκι επιπλήττει μια μικρή σουφραζέτα επειδή αγνοεί τις κούκλες της σε αυτήν την Αμερικάνικη καρτ ποστάλ.

Στο γύρισμα του αιώνα, ούτε το Facebook υπήρχε, ούτε η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Έτσι το πιο καλό μέσο για την έκφραση ιδεών ήταν οι φτηνές έγχρωμες λιθογραφίες-καρτ ποστάλ, που είχαν μεγάλη απήχηση από το 1893 μέχρι και το 1918. Έτσι έγινε το μέσο κατά τους κινήματος των σουφραζέτων για να κοροϊδέψουν το φεμινιστικού κινήματος. Υπολογίζεται πως τυπώθηκαν 4.500 διαφορετικά σχέδια κατά των σουφραζέτων.



Δείτε ακόμη:
Παράξενες αφίσες για τα αφροδίσια νοσήματα των αρχών του 20ου αιώνα
Όταν η Σκότλαντ Γιάρντ παρακολουθούσε τις σουφραζέτες


"Όλοι δουλεύουν εκτός από τη μαμά, είναι σουφραζέτα", αναφέρει η ταμπέλα πάνω αριστερά και η λεζάντα "Θέλω να ψηφίσω αλλά η σύζυγος μου δεν με αφήνει".

Το 1909, η εταιρία λιθογραφιών Dunston-Weiler Lithograph Company από τη Νέα Υόρκη εξέδωσε 12 καρτ ποστάλ κατά των σουφραζέτων.


"Ταΐζοντας μια σουφραζέτα με τη βία". Από το 1909, οι φυλακισμένες σουφραζέτες έκαναν απεργία πείνας και εξαναγκάζονταν να τρώνε από τους φύλακες, μια μορφή βασανιστηρίου που τις αρρώσταινε και μερικές πέθαναν εξαιτίας του.


"Ακόμα υποφέρω". Ο βρετανικός νόμος του 1913 γνωστός σαν "The Cat and Mouse Act" (Πράξη της Γάτας και του Ποντικιού) ελευθέρωνε τις σουφραζέτες που αρρώσταιναν από το βίαιο τάισμα για να αναρρώσουν -ή να πεθάνουν- στο σπίτι. Μόλις ανάρρωναν, συλλαμβάνονταν ξανά.


"Η σύζυγος μου μπήκε στο κίνημα των σουφραζέτων (από τότε υποφέρω!)". Μια γυναίκα κυριαρχεί επί του συζύγου της.


"Ξανασκέψου το.
Κάθε ΑΓΟΡΙ αγαπάει και σέβεται τα διδάγματα της μητέρας του τα πρώτα του χρόνια.
Γιατί, όμως, όταν γίνεται ΑΝΤΡΑΣ πρέπει να την κρίνει διανοητικά κατώτερη;
Μια ουγγιά πειθούς προηγείται μιας λίβρας εξαναγκασμού."
Μια σειρά από καρτ ποστάλ με γνωμικά που εκδόθηκαν από το National American Woman Suffrage Association (Εθνική Αμερικάνικη Εταιρία Γυναικών Σουφραζέτων) το 1910.


"Όταν οι γυναίκες ψηφίζουν" επιγράφεται αυτή λιθογραφία και δίπλα "Ημέρα λάντζας", μιας και δεξιά υπάρχει το πρόγραμμα των εργασιών του άντρα για όλη την εβδομάδα. Η μια από τις σουφραζέτες -που καπνίζουν, παίζουν πόκερ και τρώνε σοκολάτα- αναφέρει πως ο άντρας της είναι ένας τεμπέλης γεροξούρας, ενώ ο σύζυγος μιας άλλης πλένει και προσέχει το μωρό.


"Στις συναντήσεις των σουφραζέτων μπορείς να ακούσεις μερικά απλά πράγματα - και να τα δεις κιόλας!", αναφέρει αυτή η βρετανική καρτ ποστάλ όπου μερικές άσχημες γεροντοκόρες συνωμοτούν εναντίον των αντρών.


"Η αρρενωπή γυναίκα. Είναι ανδροπρεπής από τα παπούτσια μέχρι το καπέλο της. Σακάκι, κολάρο, σκληρό πουκάμισο και γραβάτα. Θα φορούσε παντελόνι στο δρόμο για να ολοκληρωθεί, αλλά ξέρει πως ο νόμος δεν θα το ανεχτεί." Πολλές καρτ ποστάλ κορόιδευαν "τις αρρενωπές γυναίκες" που ήθελαν να φοράνε παντελόνια.


"Οι σουφραζέτες παίρνουν ψήφο με τον πιο εύκολο τρόπο"

Στη σειρά του 1909 από την Dunston-Weiler οι σουφραζέτες παρουσιάζονται εμφανίσιμες, αλλά σκανδαλώδες σεξουαλικά διαθέσιμες.


"Η μαμά είναι σουφραζέτα". Στις καρτ ποστάλ κατά των σουφραζέτων τα μωρά συνήθως έκλαιγαν λόγω της έλλειψης των μητέρων τους ή οι γυναίκες απεικονίζονταν σαν κλαψιάρικα μωρά.


"Αργό βάδισμα, σταθερό, ζω την καλύτερη στιγμή της ζωής μου". Μια αμφιλεγόμενη καρτ ποστάλ. Θα μπορούσε να μεταφραστεί τόσο ως κατά αλλά και υπέρ του κινήματος.


"Πρώτα οι σουφραζέτες!", καρτ ποστάλ της National Woman Suffrage Publishing Co.


Η "Παναγιά Σουφραζέτα" ήταν δημοφιλές θέμα στις κάρτες κατά των σουφραζέτων.


"Τι ευκαιρία!"
Δίνοντας το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες σήμαινε πως θα ήθελαν να αρχίσουν να φοράνε παντελόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου