Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τα μυστήρια της λίμνης Goluboe της Ρωσίας


Το νερό είναι γαλήνιο, αλλά παγωμένο και ο κίνδυνος παραμονεύει κάτω από την επιφάνεια της. Ωστόσο, στα υδάτινα βάθη παραμένει η υπόσχεση πως υπάρχουν κρυμμένα υποβρύχια σπήλαια και λείψανα του παρελθόντος.
 


"Ένα ζαφείρι σε ένα δαχτυλίδι από καταπράσινα δέντρα." Έτσι περιγράφετε αυτή η εκπληκτική λίμνη. Ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες, το νερό έχει ένα βαθύ, κρυστάλλινο μπλε χρώμα.


Η Μπλε Λίμνη ή Λίμνη Goluboe έχει παραμείνει σχεδόν ανεξερεύνητη, πιθανώς λόγω της απομακρυσμένης θέσης της στη Ρωσία. Βρίσκεται πάνω στον Καύκασο της νότιας Ρωσίας, στη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια.

Η λίμνη Goluboe πιστεύεται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη καρστική πηγή στη Γη και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Έχει βάθος 258 μέτρα, περίπου 235 μέτρα μήκος και 130 μέτρα πλάτος.


Το εντυπωσιακό μπλε χρώμα του νερού -βάσει ενός μύθου- οφείλεται στον βυθό της λίμνης που καλύπτεται από λαζουρίτη -ένα ορυκτό με βαθύ μπλε κρυστάλλους- αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται στη χημική σύνθεση του ίδιου του νερού. Το υδρόθειο δίνει στη λίμνη το λαμπρό μπλε χρώμα της, καθώς και μια χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Στην τοπική γλώσσα των Μπαλκάρ, το όνομα της λίμνης σημαίνει «αυτός που μυρίζει ωραία».


Αν η περίεργη μυρωδιά δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τους κολυμβητές μακριά, υπάρχει επίσης και η θερμοκρασία του νερού, με μέση θερμοκρασία 9° Κελσίου όλο το χρόνο.

Οι δύτες που εξερευνούν τη λίμνη ελπίζουν να βρουν αρχαιολογικά ευρήματα στα ψυχρή νερά της. Για παράδειγμα, η λίμνη βρίσκεται κοντά σε μια αρχαία διαδρομή καραβανιών, ενώ πιο πρόσφατα φημολογείται ότι ήταν χώρος διάθεσης στρατιωτικού υλικού, ακόμη και φορτηγών που μετέφεραν κρασί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Εξετάσεις στα νερά της Goluboe έχουν δείξει πως υπάρχουν υψηλές ποσότητες διαλυμένου γύψου και πιστεύεται πως κάτω από τον πάτο της λίμνης υπάρχει κάποια σπηλιά.






φωτογραφίες: Viktor Lyagushkin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου