Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Παράξενα σχήματα στα βάθη των ωκεανών

Ο Yoji Ookata είναι ένας δύτης scuba και αυτοδίδακτος υποβρύχιος φωτογράφος. Μετά από 18 συνεχή χρόνια καταδύσεων και φωτογραφήσεων, μια μέρα παράτησε τη δουλειά του και από τότε ασχολείται μόνο με την υποβρύχια φωτογραφία. Σε μια πρόσφατη κατάδυση στα νερά του Amami Oshima, ο Yoji παρατήρησε κάτι παράξενα κυκλικά σχέδια στο βυθό σε βάθος 25 μέτρων.


Τα σχέδια είχαν διάμετρο σχεδόν 2 μέτρα και ήταν αρκετά πολύπλοκα. Τότε αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των συναδέλφων του στο NHK (ο εθνικός φορέας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας) για να μάθει τι συνέβαινε. Το NHK έστειλε μια ομάδα κινηματογράφησης και μερικούς επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν κάτι πολύ όμορφο. Μάλιστα, γυρίστηκε και ντοκιμαντέρ με τίτλο, “The Discovery of a Century: Deep Sea Mystery Circle” (Η ανακάλυψη του αιώνα: Ο μυστηριώδης κύκλος στα βάθη των θαλασσών).



Ο "καλλιτέχνης" που δημιουργεί αυτά τα σχήματα είναι ένα αρσενικό ψάρι puffer με το μικροσκοπικό του πτερύγιο. Δουλεύει νύχτα-μέρα με την ελπίδα πως τα σχέδια του θα προσελκύσουν κάποιο θηλυκό. Αν το θηλυκό επιλέξει το αρσενικό από τις καλλιτεχνικές του επιδόσεις, αφήνει τα αυγά του στη μέση του κύκλου. Οι αυλακώσεις και τα υψώματα προστατεύουν τα αυγά από τα ρεύματα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου