Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Γκραφίτι στους τοίχους μιας πόλης-φάντασμα στο Βέλγιο


Η αίσθηση είναι απόκοσμη. Περπατάς στους δρόμους μιας σύγχρονης πόλης όπου κανείς -ή σχεδόν κανείς- δεν ζει. Οι δρόμοι είναι ακόμα ιδανικοί για χρήση, πολλά από τα σπίτια φαίνονται κατοικήσιμα και όμως δεν υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο να δει κανείς, τίποτα δεν κινείται και τα δωμάτια πίσω από τα παράθυρα είναι άδεια. Πρόκειται για το εγκαταλειμμένο χωριό Doel στο Βέλγιο.
 
 
 

Παρά το γεγονός η πόλη είναι σε έρημη σχεδόν κατάσταση, υπάρχει ζωή στο Doel. Γιγάντια ζώα, παράξενες ανθρώπινες φιγούρες και εξωγήινοι. Είναι όλα εδώ, με τη μορφή τεράστιων γκράφιτι που καλύπτουν πολλά από τα τείχη και τα κτίρια σε αυτό το εγκαταλελειμμένο οικισμό.



Δυστυχώς όμως αυτή η τέχνη του δρόμου δεν θα παραμείνει για πάντα. Σύντομα θα βρεθεί στο κάτω μέρος ενός λιμανιού, μαζί με τους τοίχους και τα σπίτια πάνω στα οποία είναι ζωγραφισμένα.

Το Doel υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια -χρονολογείται από το 1267- όταν ήταν γνωστό ως «The Doolen». Για το λόγω αυτό, υπάρχουν πολλά ιστορικά κτίρια στο χωριό, όπως ο παλαιότερος πέτρινος ανεμόμυλος στο Βέλγιο -κατασκευάστηκε το 1611- και ένα σπίτι που χτίστηκε από τον διάσημο ζωγράφο του 17ου αιώνα Ρούμπενς.



Οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να το εγκαταλείπουν το 1999 και αυτό γιατί -παρά το γεγονός ότι υπάρχει για πάνω από 7 αιώνες- το Doel θα κατεδαφιστεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεύρυνση του λιμανιού της Αμβέρσας. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να καταλάβει τη γη για το σκοπό αυτό από το 1970, αλλά δεν κατάφερε μέχρι το 1999.

Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν υποχωρούσε και το 2008, μια διμοιρία αστυνομικών εστάλη εκεί για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.



Εκτός από τους street artists που έχουν έρθει για να διακοσμήσουν τους τοίχους του Doel με τα γιγαντιαία έργα τους, πιστεύεται ότι υπάρχουν και 200 άτομα στην πόλη, ίσως και λιγότερα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πολλοί καταληψίες των άδειων σπιτιών.



φωτογραφίες: Romany WG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου