Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η μάγισσα των Bell στο Τενεσί


Κοντά στην πόλη Adams του Τενεσί στις ΗΠΑ, βρίσκεται μια σπηλιά και ένα αγρόκτημα που έζησε η οικογένεια του John Bell στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Ήταν το μέρος που συνέβησαν μια σειρά από μυστηριώδη γεγονότα που έγιναν γνωστά ως το στοίχειωμα της Μάγισσας των Bell.



Ο Bell με την οικογένεια του -η σύζυγος του, Lucy, και τα 9 τους παιδιά- και μια οικογένεια σκλάβων μετακόμισαν από τη Βόρεια Καρολίνα στο Τενεσί γύρω στο 1804. Ο Bell αγόρασε γη και τελικά βρέθηκε να είναι κάτοχος μιας έκτασης πάνω από 1.210 στρέμματα. Το 1817, η οικογένεια άρχισε να αντιμετωπίζει ανεξήγητα φαινόμενα που συχνά επικεντρώνονταν γύρω από την κόρη τους Betsy. Άκουγαν παράξενα κτυπήματα και μια αμυδρή φωνή, που την αναγνώριζαν ως μιας ηλικιωμένης γυναίκας, αν και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα λόγια. Τα παιδιά των Bell (ακόμα τρία γεννήθηκαν στο Τενεσί) ξυπνούσαν το βράδυ από κάτι που τους τραβούσε τα σκεπάσματα και ακουγόταν σαν κάτι να μασάει τα κομοδίνα. Ο Bell στα χωράφια του ερχόταν αντιμέτωπος με ένα παράξενο ζώο, που το περιέγραψε κάτι με σώμα σκύλου και κεφάλι κουνελιού. Παρά τις νυχτερινές αποστολές κυνηγιού, ποτέ δεν έπιασε το ζώο.

Το δέντρο στο οποίο δέθηκε η μάγισσα και την πυροβόλησαν με μια ασημένια σφαίρα

Καθώς περνούσε ο καιρός, δυνατά χτυπήματα ακουγόντουσαν στο εξωτερικό της καλύβας της οικογένειας. Κάτι επιτέθηκε στην Betsy ενώ αυτή κοιμόταν, επιθέσεις που άφησαν μώλωπες και σημάδια στο πρόσωπό της. Ο Bell είπε στον φίλο του James Johnston για το στοίχειωμα. Ο Johnston και η σύζυγός του πέρασαν μια νύχτα στο σπίτι των Bell και άκουσαν και αυτοί θορύβους και είδαν κινούμενα αντικείμενα. Καθώς η φωνή γινόταν πιο δυνατή, η οικογένεια μπορούσε να καταλάβει πως η "μάγισσα" απήγγειλε ξόρκια. Με τον καιρό, άρχισε να επιτίθεται ονομαστικά στα μέλη της οικογένειας. Μισούσε τον Bell και ορκίστηκε να τον σκοτώσει. Η μάγισσα, επίσης, μίλησε στην Betsy και την προειδοποίησε για τον επικείμενο γάμο της με τον Joshua Gardner.

Η ιστορία για την μάγισσα των Bell εξαπλώθηκε στην κοινότητα, και το 1818, ο Bell αφορίστηκε από την εκκλησία. Ο επίσημος λόγος ήταν ότι κατηγορήθηκε για τοκογλυφία στην πώληση σκλάβων, αλλά μερικοί πιστεύουν πως τα παραφυσικά γεγονότα ήταν ο πραγματικός καταλύτης.

Το σπίτι το 1909

Το 1819, ο στρατηγός Andrew Jackson επισκέφτηκε το πατρικό των Bell. Οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του στρατηγού κατά τη διάρκεια της Μάχη της Νέας Ορλεάνης και είχε ακούσει για την ιστορία της μάγισσας. Ο Τζάκσον είχε ένα ιπποκίνητο κάρο και πολλούς άνδρες μαζί του. Καθώς πλησίαζαν το αγρόκτημα, το κάρο σταμάτησε και τα άλογα δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τη θέση του. Μετά από πολλές προσπάθειες ο Τζάκσον αναφώνησε, "Μα τον Θεό είναι η μάγισσα"... Και τότε μια γυναικεία φωνή ακούστηκε, λέγοντας "Εντάξει στρατηγέ, θα αφήσω το κάρο να κουνηθεί, θα σε δω ξανά το βράδυ." Και τα άλογα μπόρεσαν να τραβήξουν το κάρο. Ο Τζάκσον είχε προγραμματίσει να μείνει μια εβδομάδα, αλλά η ομάδα, έχοντας βιώσει και άλλες επιθέσεις της μάγισσας κατά τη διάρκεια της νύχτας, έφυγαν από τη γη των Bell την επόμενη μέρα. Υπάρχουν μαρτυρίες γι' αυτό το γεγονός, αλλά καμία σε κανένα προσωπικό ημερολόγιο του Τζάκσον.

Η είσοδος της σπηλιάς της μάγισσας

Καθώς περνούσε ο καιρός, ο Bell αποκαλούσε τη μάγισσα "Kate." Οι φωνές, οι ξυλοδαρμοί και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για χρόνια. Ο Bell πέθανε το 1820 σε ηλικία 70 ετών και η οικογένεια βρήκε ένα μυστηριώδες φιαλίδιο στο δωμάτιο όπου ήταν το σώμα του. Έδωσαν το υγρό που περιείχε το φιαλίδιο στη γάτα και αυτή πέθανε αμέσως. Στη συνέχεια, η φωνή της μάγισσας ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο του Bell. Η μάγισσα ακουγόταν να γελάει και να τραγουδάει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ταφής του Bell στο αγρόκτημα. Ένα χρόνο αργότερα, η φωνή προειδοποίησε τη χήρα Lucy, ότι θα επιστρέψει σε επτά χρόνια. 7 χρόνια αργότερα, το 1828, έκανε την τελευταία εμφάνισή της, σε μια συζήτηση με τον John Bell Jr. στον οποίο η φωνή προέβλεψε τον εμφύλιο πόλεμο.


Οι ιστορίες της μάγισσας πέρασαν από τον έναν στον άλλο πριν καταγραφούν σε ένα βιβλίο το 1894, οπότε οι λεπτομέρειες διαφέρουν. Είναι πολύ πιθανό, στις οικογενειακές ιστορίες να έγιναν υπερβολές. Υπάρχουν υποψίες πως τα γεγονότα συνέβησαν για να διαλυθεί η σχέση της Betsy Bell με τον αρραβωνιαστικό της Joshua Gardner. Η μάγισσα ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με το γάμο, και η Betsy τερμάτισε τη σχέση το 1821 από τρόμο. Το 1824, παντρεύτηκε τον δάσκαλο Richard Powell. Ο Powell γνώριζε την οικογένεια πολύ καιρό και μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί αυτός να προκάλεσε τα "στοιχειώματα". Ο Powell άρχισε να διδάσκει στην περιοχή το 1815, και σύντομα άρχισε να τον έλκει η Betsy. Έγινε φίλος με τους γονείς της και ήταν συχνός επισκέπτης στο σπίτι τους. Λίγο μετά άρχισαν οι μυστηριώδεις θόρυβοι. Η πρώτη σύζυγος του Powell πέθανε το 1821, την ίδια χρονιά που η Betsy σταμάτησε τη σχέση της με τον Gardner.

Το σπίτι σήμερα

Το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο για τα γεγονότα της μάγισσας των Bell είναι ένα βιβλίο του 1894 με τίτλο "An Authenticated History of the Famous Bell Witch" και είναι διαθέσιμο (στα αγγλικά) και online.
Λεπτομέρειες και περισσότερες φωτογραφίες, στη σελίδα bellwitchcave.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου