Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Το πάρκο γλυπτών Vigeland στο Όσλο

Ο Gustav Vigeland ήταν ένας Νορβηγός από το Όσλο. Το 1921 δόθηκε στον γλύπτη ένα κτίριο της πόλης για να εργαστεί και να ζήσει για πάνω από 20 επίπονα χρόνια. Άφησε πίσω του ένα αξιόλογο πάρκο γλυπτικής το οποίο αποτελεί απόδειξη τόσο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη και όσο και για την πολιτιστική αναγέννηση της Νορβηγίας.


Ο δήμος του Όσλο ήθελε να χτίσει μια βιβλιοθήκη. Δυστυχώς, η θέση της νέας βιβλιοθήκης έτυχε να βρίσκεται εκεί που ήταν το σπίτι του Vigeland. Μετά από πολλές διαμάχες του υποσχέθηκαν ένα νέο σπίτι και χώρο εργασίας. Σε αντάλλαγμα ο Vigeland δεσμεύτηκε να κάνει κάτι εξαιρετικό. Όλα τα έργα του θα δίνονταν στην πόλη.




Τη στιγμή του θανάτου του Vigeland το 1943 το πάρκο, με έκταση πάνω από 300.000 τετ. μέτρα διέθετε πάνω από 200 γλυπτά του καλλιτέχνη.




Πρωταρχική πηγή έμπνευσης του ήταν η σχέση μεταξύ των δύο φύλων, των ηλικιωμένων και των νέων, των μελών της οικογένειας και την αδυσώπητη πορεία προς το θάνατο. Το πιο διάσημο έργο του, ο Μονόλιθος, είναι το αποκορύφωμα του έργου του - 121 στοιχεία προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του αγάλματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου