Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Les Diableries, μια τρισδιάστατη μινιατούρα του 1860

 
Στις πρώτες γραμμές στο "Diableries: La Vie Quotidienne Chez Satan" (Διαβολικός: Η καθημερινή ζωή με τον Σατανά) του Jac Remise το 1978, ενός συλλέκτη παιχνιδιών, αναφέρεται πως κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι ενός συνεργείου κατεδάφισης στο Παρίσι, ανακάλυψαν ένα μυστηριώδη ξύλινο κουτί κρυμμένο στα ερείπια ενός κατεδαφισμένου κτιρίου.
 

 
Το κουτί, το οποίο ήταν τυλιγμένο με παλιές στρατιωτικές ζώνες, βρέθηκε να περιέχει μια αξιόλογη συλλογή από φωτογραφίες εκτυπωμένες σε γυαλί. Σε αντίθεση με τις εγκόσμιες σκηνές της καθημερινής ζωής που απεικονίζονται στις περισσότερες φωτογραφίες, οι εικόνες εμφανίζουν έναν ηδονιστικό κόσμο γεμάτο με μεθυσμένους δαίμονες, φαύλους σκελετούς και μισόγυμνες γυναίκες. Λίγα στοιχεία ήταν γνωστά ως προς το ποιος θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει αυτές τις εικόνες, ή γιατί το έκανε.





Μόνο ένα ανώνυμο σημείωμα βρέθηκε θαμμένο ανάμεσα στις εικόνες:

"Αυτό είναι το έργο της ζωής μου, είναι, επομένως, έτσι όπως ονειρεύτηκα την κόλαση. Αν τα οράματά μου είναι αληθινά, τότε οι κακοί μπορείτε να είστε ήσυχοι, η μετά θάνατον ζωή θα είναι γλυκιά για εσάς."






Αυτό που ανακάλυψαν εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι ήταν μια σειρά από φωτογραφίες που είναι γνωστή ως Les Diableries (Ο Διαβολικός). Κάθε σκηνή στη σειρά αποτελείται από ένα περίτεχνο γλυπτό διόραμα από γύψο και πηλό και είναι διακοσμημένη με μικροσκοπικά σκηνικά. Δημιουργήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, η σειρά τυπώθηκε με τη μορφή της στερεοσκοπικής διαφάνειες που, όταν αντιμετωπίζεται με ειδικούς φακούς, παράγεται ένα μαγευτικό τρισδιάστατο αποτέλεσμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου