Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τι θα γινόταν αν ο Έλγιν είχε πάει σε άλλα μέρη του κόσμου;


Τι θα είχε συμβεί άραγε αν ο Έλγιν δεν είχε επισκεφτεί την Αθήνα, αλλά είχε βρεθεί σε άλλα μέρη του κόσμου; Την απάντηση δίνει μια άκρως πρωτότυπη καμπάνια που υπογράφουν οι δημιουργοί της εικόνας με την Καρυάτιδα που ζητά να επιστρέψει στην πατρίδα της.



Με μία σειρά φωτογραφιών από τις καταστροφές που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ο λόρδος Έλγιν σε άλλα σημαντικά μνημεία του κόσμου, ο Άρης Καλογερόπουλος που βρίσκεται πίσω από το «I am Greek and i wanna go home» παραθέτει στο τέλος μία φωτογραφία του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως ο Έλγιν όμως πήγε στην Αθήνα.



Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες επιχειρείται να αναδειχθεί μέσα από έναν ακόμα τρόπο η καταστροφή που προκάλεσε ο Έλγιν στο μνημείο, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη σύγκριση με καταστροφές που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σε άλλα σημαντικά σύμβολα και μνημεία από όλο τον κόσμο.



Υπενθυμίζεται ότι ο λόρδος Έλγιν ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και υπό μη σαφείς συνθήκες νομιμότητας «ακρωτηρίασε» τον Παρθενώνα και αφαίρεσε το 65% των αριστουργημάτων του, που βρίσκονται και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.



Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του Άρη Καλογερόπουλου και του Αλέξη Μανθεάκη για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου