Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

7 ζώα με απίστευτους αμυντικούς μηχανισμούς!


Οι επιστήμονες πρόσφατα κατέγραψαν ένα βίντεο ενός καλαμαριού με έναν απίστευτο αμυντικό μηχανισμό. Όταν το καλαμάρι απειλείται επιτίθεται στον θηρευτή, τον τραβά, σπάζει ένα από τα πλοκάμια του και το αφήνει πίσω για να του αποσπάσει την προσοχή. Το πλοκάμι εξακολουθεί να λάμπει και να συστέλλεται, δημιουργώντας παραπλάνηση και το καλαμάρι ξεφεύγει.

Αυτό το καλαμάρι δεν είναι το μόνο πλάσμα με τέτοιο περίεργο αμυντικό μηχανισμό. Δείτε ακόμη επτά ζώα που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους με ανάλογους τρόπους.



Η σαύρα που ρίχνει αίμα από τα μάτια της (φωτογραφία πάνω)
Η σαύρα του Τέξας με κέρατα (Phrynosoma cornutum) είναι ένα τρομακτικό πλάσμα. Καφέ, παχουλή και με τέλειο καμουφλάζ στο αμμώδη περιβάλλον που ζει, η πρώτη γραμμή άμυνας της είναι τα κέρατα της. Αν οι αιχμηρές ακίδες και τα κέρατα δεν αποκρούσουν τα αρπακτικά, η σαύρα κάνει μια εγκοπή και ρίχνει μια αίμα από τα μάτια της στον στόχο. Το αίμα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο σε απόσταση, είναι ανακατεμένο με χημικά που αποκρούουν τα αρπακτικά. Αλλά αυτό το περίεργο όπλο έχει και ένα κόστος. Το αίμα που εκτοξεύει η σαύρα είναι ίσο με το 2% της μάζας του σώματός της.


Ο βάτραχος που σπάει τα κόκαλα του


Ο τριχωτός βάτραχος (Trichobatrachus robustus) είναι ένα είδος που ζει στην Κεντρική Αφρική και παρά το όνομά του και την παράξενη εμφάνιση του, δεν είναι καθόλου τριχωτός. Όταν είναι στην περίοδο αναπαραγωγής του, τα αρσενικά βατράχια αναπτύσσουν λεπτές ίνες δέρματος κατά μήκος των πλευρών του σώματός του που μοιάζουν με τρίχες. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό με αυτόν τον βάτραχο είναι η ικανότητά του να σπάει τα κόκαλα του ποδιού του και να τα προωθεί μέσα από το δέρμα του και να σχηματίζει αιχμηρά νύχια για να αποτρέπει τους επίδοξους εισβολείς.


Η σαλαμάνδρα που μετατρέπει τα πλευρά της σε καρφιά


Όταν η ισπανική σαλαμάνδρα (Pleurodeles waltl) δεχθεί επίθεση μετατοπίζει τα πλευρά του προς τα εμπρός και τα ωθεί μέσα από το δέρμα του. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από αιχμές και στις δύο πλευρές του σώματός του.


Οι τερμίτες που εκρήγνυνται


Όταν ένα είδος τερμιτών -που βρίσκεται στα τροπικά δάση της Γαλλικής Γουιάνας- δεχτεί επίθεση, στέλνει τα γηραιότερα μέλη της αποικίας σε αποστολή αυτοκτονίας για να υπερασπιστεί την υπόλοιπη αποικία. Αυτά τα γηραιότερα έντομα που δεν είναι πλέον χρήσιμα στην αποικία, είναι εξοπλισμένα με "εκρηκτικά σακίδια" που, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, γεμίζουν με τοξικούς κρυστάλλους. Όταν αυτά αναμιγνύονται με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούν ένα τοξικό υγρό που εκρήγνυται παραλύοντας τους εχθρούς και σκοτώνοντας ταυτόχρονα τα ίδια.


Το πετρόχελων που ρίχνει λάσπη στους εχθρούς του


Το πετρόχελων είναι ένα θαλάσσιο ζώο που μοιάζει με χέλι που ρίχνει λάσπη στους εχθρούς του. Όταν απειλείται, ρίχνει λάσπη από τους πόρους του, η οποία όταν αναμειχθεί με το νερό, γίνεται κόλλα που μπορεί να παγιδέψει τα αρπακτικά ή να τα σκοτώσει από ασφυξία.


Το θαλάσσιο αγγούρι που ρίχνει όργανα από τον πρωκτό του


Υπάρχουν περίπου 1.250 γνωστά είδη από αυτά τα πλάσματα στον κόσμο, που πράγματι μοιάζουν με αγγούρια. Όπως οι αστερίες και οι αχινοί, τα αγγούρια της θάλασσας είναι εχινόδερμα, και μπορούν να αναγεννούν τα μέρη του σώματος που χάνουν, αν είναι απαραίτητο. Αυτό είναι βολικό όταν απειλούνται. Το αγγούρι της θάλασσας πετάει τα εσωτερικά όργανά του, τα οποία είναι κολλώδη και μερικές φορές περιέχουν μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να σκοτώσει τα αρπακτικά.


Το οπόσουμ που το παίζει νεκρό


Το οπόσουμ -δίδελφης στα ελληνικά- είναι ένα μαρσιποφόρο της Αυστραλίας. Αυτό το μικρό πλάσμα το "παίζει νεκρό". Κάτω από έντονο φόβο, το οπόσουμ πέφτει σε κώμα που μπορεί να διαρκέσει για ώρες, ώστε να πείσει κάποιο αρπακτικό ότι είναι ήδη νεκρό. Επίσης αναδύουν μια οσμή πτώματος για να γίνουν πιο πιστευτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου