Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Εντυπωσιακοί καταρράκτες στο Svalbard της Νορβηγίας

 
Το Svalbard, που σημαίνει "κρύες ακτές", είναι ένα αρχιπέλαγος στην Αρκτική και αποτελεί το πιο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας καθώς και της Ευρώπης. Βρίσκεται στα μισά μεταξύ της ενδοχώρας της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Παρά το γεγονός όμως ότι βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Πόλο, το Svalbard μπορεί να θεωρηθεί θερμό μέρος και αυτό χάρη στο Ρεύμα του Κόλπου. Έτσι το Svalbard είναι το πιο βόρειο κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη.
 
 


Τα νησιά καλύπτουν μια έκταση 62.050 τετ. χλμ., σχεδόν το 60% των οποίων καλύπτεται από παγετώνες που καταλήγουν στη θάλασσα. Μερικοί από αυτούς τους παγετώνες έχουν καταρράκτες που σχηματίζονται από το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου. Το έδαφος των νησιών του Svalbard είναι κυρίως άγονα βράχια αλλά κατά τη διάρκεια του σύντομου καλοκαιριού, το λιωμένο χιόνι στα πιο μέσα μέρη των νησιών δίνει τη θέση του στην τούνδρα.




Στο Svalbard υπάρχουν επτά εθνικά πάρκα και 23 καταφύγια, όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά θαλασσοπούλια, αρκούδες, τάρανδοι, αλεπούδες, φάλαινες, φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου