Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η Κόλαση του Δάντη με LEGO

Ίσως και να έχετε διαβάσει ή έχετε ακουστά τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, όπου στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφει την Κόλαση, σε σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου με εννιά κύκλους, ένα για κάθε αμάρτημα. Το πιο βαθύ αμάρτημα είναι όλο και πιο βαθιά καταλήγει στην κορυφή του κώνου στο κέντρο της Γης, όπου βρίσκεται ο Εωσφόρος.

1ος Κύκλος: Limbo - Εδώ βρίσκονται τα αβάφτιστα μωρά και οι ενάρετοι ειδωλολάτρες. Τιμωρήθηκαν να μην μπορούν να φθάσουν στο Παράδεισο.

Από αυτό λοιπόν το έργο του Δάντη εμπνεύστηκε ο Ρουμάνος καλλιτέχνης Mihai Marius Mihu, και αναπαρήγαγε και τους εννιά κύκλους με τουβλάκια LEGO για τους 2011 MocOlympics. Ενώ οι σκηνές είναι οπτικά διασκεδαστικές, το σίγουρο είναι πως κανείς δε θα ήθελε να βρίσκεται σε κάποιον από τους κύκλους.

2ος Κύκλος: Lust - Λαγνεία. Εδώ κολάζονται οι φιλήδονοι οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να στροβιλίζονται σε μία διαρκή ανεμοθύελλα, ανίκανοι παράλληλα να αγγίξουν άλλη ανθρώπινη παρουσία.

3ος Κύκλος: Gluttony - Λαιμαργία. Οι ψυχές των λαίμαργων κατασπαράσσονται από τον Κέρβερο.

4ος Κύκλος: Greed - Απληστία. Οι άπληστοι και φιλάργυροι είναι καταδικασμένοι να κυλούν μεγάλα βάρη με το στήθος τους.

5ος Κύκλος: Anger - Μνησικακία. Οι μνησίκακοι χτυπούν ο ένας τον άλλο μέσα σε λασπωμένους βάλτους.

6ος Κύκλος: Heresy - Αιρέσεις. Οι αιρετικοί είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε πύρινους τάφους.

7ος Κύκλος: Violence - Βία. Οι βίαιοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους βίαιους απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους και τιμωρούνται βρισκόμενοι εντός ενός βάλτου αίματος που βράζει. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τους βίαιους απέναντι στον εαυτό τους, μεταμορφωμένοι σε δέντρα ή κυνηγημένοι από άγρια σκυλιά. Τέλος, στην τρίτη ομάδα βρίσκονται οι βίαιοι απέναντι στο Θεό και την φύση, απομονωμένοι σε μια έρημο φλεγόμενης άμμου όπου μαίνεται μια πύρινη βροχή.

8ος Κύκλος: Fraud - Απάτη. Εδώ κολάζονται οι απατεώνες σε 10 διαφορετικά βάραθρα. Οι αποπλανητές (μαστιγώνονται), οι κόλακες (βουτηγμένοι σε ακαθαρσίες), οι σιμωνιακοί (κρεμασμένοι ανάποδα μέσα σε λάκκους και φωτιές στα πόδια), οι μάγοι ή ψευδοπροφήτες (με τα κεφάλια τους τοποθετημένα ανάποδα ώστε να βλέπουν μόνο το πίσω μέρος τους), οι διεφθαρμένοι πολιτικοί (εγκλωβισμένοι σε κοχλάζουσα πίσσα), οι υποκριτές (κουκουλωμένοι με κάπες από μόλυβδο), οι κλέφτες (κυνηγημένοι από φίδια και κατόπιν μεταμορφωμένοι σε φίδια), οι εσκεμμένα κακοί σύμβουλοι (εγκλωβισμένοι σε φλόγες), οι αιρετικοί (που κατασπαράσσονται από δαιμόνια) και οι κιβδηλοποιοί (τιμωρημένοι με αρρώστιες)

9ος Κύκλος: Treachery - Προδοσία. Εδώ τιμωρούνται οι προδότες, εγκλωβισμένοι –μέχρι το πρόσωπο– σε μία παγωμένη λίμνη. Χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Οι προδότες συγγενών (Καΐνα), οι προδότες της πατρίδας (Αντηνόρα), οι προδότες φίλων (Πτολεμαία) και οι προδότες των ευεργετών τους (Ιουδαία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου