Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Κολοσσός των Απέννινων


Η Villa di Pratolino ήταν μια Αναγεννησιακή βίλα στην Vaglia της Τοσκάνης στην Ιταλία. Κατεδαφίστηκε το 1820 και τα απομεινάρια της είναι πλέον τμήμα της Villa Demidoff, 12 χλμ βόρεια της Φλωρεντίας.
 
 

Η βίλα χτίστηκε από τον Φραγκίσκος Α' των Μεδίκων, Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης. Σχεδιαστής της βίλας και των κήπων της ήταν ο αρχιτέκτονας-σχεδιαστής-μηχανικός της αυλής του Bernardo Buontalenti, που την ολοκλήρωσε σε 12 χρόνια (1569-1581). Το 1579 η κατασκευή ήταν σε τόσο προχωρημένο στάδιο που η βίλα χρησιμοποιήθηκε για τον γάμο τουτ Φραγκίσκου με τη δεύτερη σύζυγο του Μπιάνκα Καπέλλο.

Μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου το μέρος αφέθηκε στην τύχη του χωρίς συντήρηση. Το μέρος άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και τελικά κατέληξε στην ιδιοκτησία της πόλης της Φλωρεντίας η οποία, η οποία αναστήλωσε το μέρος και το άνοιξε για το κοινό (Μάιος μέχρι και Σεπτέμβριο).

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του κήπου είναι ένα άγαλμα, το "Apennine Colossus" (ο Κολοσσός των Απέννινων) (1579-1580), δημιουργία του γλύπτη Giambologna.

φωτογραφία: Antonio Scaramuzzino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου