Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το γνωστό λογότυπο της ανακύκλωσης κόστισε μόλις 2.000 δολάρια!

Πριν 30 χρόνια ο τότε φοιτητής Gary Anderson σχεδίασε ένα από τα πιο διάσημα λογότυπα.

Το 1970, ο Gary Anderson ήταν ένας 23χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν μια εταιρία από το Σικάγο ξεκίνησε έναν σχεδιαστικό διαγωνισμό για την αφύπνιση υπέρ του περιβάλλοντος. Το σχέδιο του Anderson κέρδισε και έγινε ένα από τα πιο διάσημα λογότυπα, ανάμεσα σ' αυτά της Coca-Cola και της Nike.

"Δεν χρειάστηκα πολύ καιρό να σκεφτώ κάτι. Μια ή δυο μέρες. Μόλις είχα κάνει μια παρουσίαση για την ανακύκλωση του νερού και σκέφτηκα κάτι που να αναπαριστά τη ροή του και έτσι σκέφτηκα τα βέλη, τα τόξα και τις γωνίες. Το μόνο πρόβλημα μου ήταν ότι φαινόταν επίπεδο. Τότε σκέφτηκα μια εκπαιδευτική εκδρομή που είχα κάνει μικρός με το σχολείο σε μια εφημερίδα και το πως διπλωνόταν το χαρτί και το σχεδίασα.

Το ότι κέρδισα το έμαθα από ένα γράμμα. Αν χάρηκα; Ναι, αλλά όχι πάρα πολύ. Κέρδισα γύρω στα 2.000 δολάρια, απ' όσο θυμάμαι.

Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου πήγα στο Λος Άντζελες για να γίνω αρχιτέκτονας. Στο βιογραφικό μου δεν έγραψα ότι είχα κερδίσει τον διαγωνισμό. Νόμισα πως θα με περνούσαν για γραφίστα, ενώ δεν ήθελα. Αλλά και το ίδιο το λογότυπο δεν είχε διαδοθεί. Το είχα δει μόνο μια φορά σε ένα φυλλάδιο μιας τράπεζας. 6 ή 7 χρόνια μετά την αποφοίτηση μου πήγα στη Σαουδική Αραβία. Ένα καλοκαίρι πήγα στο Άμστερνταμ για διακοπές. Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο είδα το λογότυπο. Ήταν σε ένα μεγάλο κάδο ανακύκλωσης σε σχήμα ιγκλού. Μεγαλύτερο και από μπάλα! Είχα να το δω πόσα χρόνια και ξαφνικά ήταν μπροστά μου".

Ο Gary Anderson το 1970 (δεξιά) και το πρωτότυπο λογότυπο (φωτογραφία)

πηγή: Financial Times Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου