Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Εγκαταλελειμμένο από το 1974: φωτογραφίες από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας


Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας ήταν κάποτε το κύριο αεροδρόμιο για το όμορφο νησί της Αφροδίτης, αλλά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένο. Η περιοχή των εμπορικών πτήσεων, που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως έδρα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, έχει παραμείνει κενή μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974.



Όπως φαίνεται και στις απόκοσμες φωτογραφίες, ο χώρος αναμονής, το εστιατόριο και τα σημεία ελέγχου εισιτηρίων έχουν μείνει ακριβώς όπως ήταν, μόνο που πλέον είναι συντρίμμια.


Το εγκαταλελειμμένο τερματικό είχε οριστεί ως Προστατευόμενη Περιοχή από τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με τόσο τους Έλληνες και Κύπριους μαχητές όσο και τους επιτιθέμενους στρατιώτες του Αττίλα να μην μπορούν να πλησιάσουν τουλάχιστον 500 μέτρα από την περίμετρο του αεροδρομίου. Μετά την κατάπαυση του πυρός, η γύρω περιοχή χαρακτηρίστηκε ουδέτερη ζώνη και έτσι σταμάτησε και η ζωή στο αεροδρόμιο.


Από τότε έχουν ανοίξει πολλά άλλα αεροδρόμια στην Κύπρο και έχει γίνει πρόταση το αεροδρόμιο να ανοίξει ξανά υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. Πολλά από τα εμπορικά αεροσκάφη που είχαν παραμείνει στο αεροδρόμιο αποσύρθηκαν το 1977, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα εγκαταλελειμμένα οχήματα στο χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου