Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τα παρεκκλήσια μέσα σε μια βελανιδιά 1000 χρόνων!


Ψηλή και υπερήφανη αυτή η υπέροχη βελανιδιά είναι μεταξύ 800 και 1200 χρόνων. Βρίσκεται στο μικρό χωριό Allouville-Bellefosse στη Γαλλία και μέσα της υπάρχουν δύο μικρά παρεκκλήσια που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Το ένα είναι σε μια κουφάλα στο έδαφος και το άλλο είναι προσβάσιμο με μια ελικοειδή σκάλα.



Οι ντόπιοι λένε ότι η βελανιδιά υπάρχει από την εποχή του Καρλομάγνου και τον Γουλιέλμου τον Κατακτητή το 1035, αλλά μερικοί επιστήμονες λένε πως είναι 800 χρονών. Όποια και αν είναι η αλήθεια, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα δέντρα στη Γαλλία.


Το εκκλησάκι δεν υπήρχε ανέκαθεν στο δέντρο. Γύρω στα 1600, το δέντρο χτυπήθηκε από κεραυνό και ένα μεγάλο μέρος του έμεινε κούφιο. Αυτές οι κοιλότητες επισημάνθηκαν από δύο ιερείς. Αρχικά έφτιαξαν το πρώτο εκκλησάκι προς τιμήν της Παναγίας στον κορμό και αργότερα πρόσθεσαν και το δεύτερο.


Η βελανιδιά όχι μόνο επέζησε του κεραυνού, αλλά την γλύτωσε και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όταν πλήθος μαζεύτηκε γύρω της για να την κάψει ως σύμβολο της μισητής εκκλησίας και των παλιών τρόπων, όταν κάποιος έξυπνος ντόπιος το μετονόμασε σε "ναό της λογικής" και γλίτωσε.


Οι φολίδες στο δέντρο καλύπτουν τα σημεία που ο φλοιός του δέντρου έχει πέσει. Μέρος του κορμού έχει πεθάνει και το ίδιο το δέντρο υποστηρίζεται με στύλους, αλλά οι κάτοικοι εξακολουθούν να μαζεύονται γύρω του και να γιορτάσουν δύο φορές το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου