Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Περίεργα Ολυμπιακά αθλήματα ...


... που εξαφανίστηκαν.



Σε κάθε Ολυμπιάδα παρουσιάζονται συνεχώς νέα αθλήματα, τα οποία φιλοδοξούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά της. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αθλήματα, που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν από τον θεσμό σε χρόνο ρεκόρ (και μεταξύ μας, καλά έκαναν)! Κάποια από αυτά φαίνονται παράξενα και κάποια δεν είχαν εξαρχής θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως θα δείτε παρακάτω:

Κολύμβηση μετ’ εμποδίων (φωτογραφία πάνω)
Στο αγώνισμα αυτό οι κολυμβητές είχαν να διασχίσουν 200 μέτρα. Ναι, αλλά όχι απλά 200 μέτρα. Πρώτα κολυμπούσαν μέχρι ένα στύλο, στον οποίο έπρεπε να σκαρφαλώσουν, να κατέβουν και να συνεχίσουν το κολύμπι μέχρι να συναντήσουν 4 βάρκες. Τις 2 πρώτες έπρεπε να τις σκαρφαλώσουν και να κολυμπήσουν κάτω από τις 2 επόμενες. Και μετά να τερματίσουν. Παρουσιάστηκε στους Ολυμπιακούς 1900 για πρώτη και τελευταία φορά.

Βύθιση αποστάσεως
Τι είναι τώρα αυτό, έτσι; Λοιπόν είναι το εξής περίεργο: Οι διαγωνιζόμενοι πηδούσαν σε μια πισίνα και έμεναν ακίνητοι για 60 δευτερόλεπτα ή μέχρι το κεφάλι τους να μην άντεχε περισσότερο κάτω από το νερό. Μετά κάποιος μετρούσε την απόσταση που είχε διανύσει το σώμα τους από το αρχικό σημείο βύθισης. Πρώτο και τελευταίο του ντεμπούτο το 1904.

Το παιχνίδι της παλάμης (όχι της ανοιχτής)


Ουσιαστικά τέννις με τις παλάμες. Παίζεται ακόμα και σήμερα σε μερικά σημεία του πλανήτη. Ξεκίνησε ως άθλημα επίδειξης το 1900. Το 1908 περιλήφθηκε στους Ολυμπιακούς και μετά επανήλθε ως επίδειξη το 1924. Ύστερα προτίμησαν το κανονικό τέννις με ρακέτα, υποθέτω!

Διελκυστίνδα


Με ρίζες στους πρώτους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, η διελκυστίνδα υπήρξε ολυμπιακό άθλημα το 1900, 1904, 1908, 1912 και 1920.

Στατικό τριπλούν


Στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, όλα τα αγωνίσματα άλματος ξεκινούσαν από στατική θέση. Έτσι και το στατικό τριπλούν, το οποίο έκανε μια σύντομη καριέρα από το 1900 μέχρι το 1912.

Και το χειρότερο

Σκοποβολή σε ζωντανά περιστέρια


Έγινε το 1900 και ήταν η μοναδική περίπτωση που ζώα σκοτώνονταν σε ένα άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς. Πάνω από 300 πτηνά εξοντώθηκαν σε αυτούς τους αγώνες και ο νικητής ήταν ένας Βέλγος, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο σκοτώνοντας 21 από αυτά.

πηγή: ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου