Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Νέα συναρπαστική πτυχή στον Μικρό Πρίγκιπα

Νέα συναρπαστική πτυχή στον Μικρό Πρίγκιπα

Δύο άγνωστες έως τώρα σελίδες του «Μικρού Πρίγκιπα» ήλθαν πρόσφατα στο φως δίνοντας με τον τρόπο αυτό μία συναρπαστική πτυχή στο εξαιρετικό βιβλίο-σταθμό του Αντουάν Ντε Σαντ-Εξυπερύ (Antoine de Saint-Exupery).

Οι σελίδες βρέθηκαν στα χέρια ενός ιδιώτη και είναι σίγουρο πως είναι αυθεντικές, καθώς φέρουν όχι μόνο την υπογραφή του συγγραφέα, αλλά και το χαρακτηριστικό υδατογράφημα.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό από οίκο δημοπρασιών του Παρισιού και αναφέρονται στην περιγραφή ενός νέου χαρακτήρα στο κεφάλαιο 19. Ο νέος χαρακτήρας περιγράφεται ως «πρέσβης του ανθρώπινου πνεύματος» και είναι ο πρώτος άνθρωπος που συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα στη γη. Ο «πρέσβης» όμως είναι πολύ απασχολημένος ψάχνοντας επί ματαίω μια χαμένη λέξη με έξι γράμματα. Το νόημα δεν γίνεται αμέσως σαφές...

Ο Olivier Devers, ειδικός σε θέματα Αντουάν Ντε Σαντ-Εξυπερύ, πιστεύει ότι αυτή η σελίδα επιβεβαιώνει την υποψία πολλών πως το βιβλίο φέρει αντιπολεμικό μήνυμα. "Ήταν ένας ονειροπόλος, και αντιμετώπιζε τον πόλεμο με τα όνειρα. Η λέξη με τα έξι γράμματα που ψάχνει ο Πρέσβης, έχει ανθρωπιστικό νόημα. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι η λέξη που δε μπορεί να βρει είναι η λέξη «guerre» (πόλεμος). Επειδή δεν την προφέρει, το νόημα είναι ακόμη πιο ισχυρό".

Να σημειωθεί πως "Ο Μικρός Πρίγκιπας" μολονότι θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους καθώς περιέχει πολλές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Χαρακτηριστικό είναι πως από το 1943, όταν δηλαδή εκδόθηκε, μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει 140 εκατομμύρια αντίτυπα!

Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι, αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο "ανθρώπινοι". Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν' απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου