Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σκιές του παρελθόντος


70 χρόνια από την πτώση του στη Σαχάρα ανακαλύφθηκε καλά διατηρημένο ένα μαχητικό αεροσκάφος Curtiss P-40 Kittyhawk της RAF. Ο πιλότος επέζησε από τη συντριβή, αλλά όχι από την έρημο.



Ο Denis Coping πήρε ό,τι μπορούσε από το αεροπλάνο και ξεκίνησε για το άγνωστο. Από εκείνη την ημέρα του 1942, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά γι' αυτόν. 70 χρόνια αργότερα, το διατηρημένο κουφάρι του μαχητικού του βρέθηκε στο δυτικό τμήμα της ερήμου στην Αίγυπτο.



Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία όταν ένας μεγιστάνας του πετρελαίου ξεκίνησε έρευνες σε απομακρυσμένες περιοχές της ερήμου. Το πιο κοντινό κατοικήσιμο μέρος είναι περίπου 320 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρέθηκε το μαχητικό.



Ο ιστορικός Andy Saunders, γοητευμένος από το γεγονός ότι βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο 7 δεκαετίες μετά, το χαρακτήρισε ίσης αξίας με τον τάφο του Τουταγχαμών. Υπάρχουν ορατές βλάβες στην άτρακτο του αεροσκάφους από τα αντιαεροπορικά πυρά. Το αλεξίπτωτο του πιλότου βρέθηκε δίπλα στο αεροπλάνο και μάλλον το είχε χρησιμοποιήσει ο άτυχος πιλότος σαν κάποιο είδος ηλιοπροστασίας. Ο ασύρματος και οι μπαταρίες βρέθηκαν επίσης εκτός του αεροπλάνου. Αν ο πιλότος πέθανε κάπου κοντά στο μαχητικό θα βρεθεί. Οι υπεύθυνοι του μουσείου της RAF στο Βόρειο Λονδίνο, ξεκίνησαν προσπάθειες να «επιδιορθώσουν» το αεροπλάνο πριν αρχίσουν να το διαμελίζουν για σουβενίρ. Οι προσπάθειες για την εύρεση της οικογένειας του Coping δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα και θεωρούνται νεκροί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου