Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η πόλη των φλαμίνγκο


Κάθε χρόνο, οι λίμνες στην Κένυα φιλοξενούν έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στον κόσμο από φλαμίνγκο. Για λίγο χρονικό διάστημα, η περιοχή γύρω από μερικές λίμνες είναι γεμάτη με εκατομμύρια ροζ φλαμίνγκο.







Γιατί όμως συρρέουν τόσα πολλά φλαμίνγκο σε αυτές τις λίμνες;
Μερικές από αυτές τις λίμνες -και ειδικότερα η λίμνη Bogoria, που γίνεται προσωρινό σπίτι για πάνω από 100.000 φλαμίνγκο- έχουν σχηματιστεί κατά μήκος της κοιλάδας Rift. Τα νερά των λιμνών -μεταξύ των οποίων είναι και οι Nakuru και Elementeita- δεν πέφτουν σε κάποια ποτάμια. Αυτό σημαίνει ότι από την εξάτμιση τους το νερό γίνεται υφάλμυρο και αλκαλικό, κάτι που δεν είναι καλό για τα υδρόβια ζώα, οπότε τι τρώνε τα φλαμίνγκο; Η απάντηση είναι τα φύκια, τα οποία αναπτύσσονται λόγω του μικρού βάθους του νερού και του ισχυρού φωτός του ήλιου, και αποτελούν εξαιρετικό "μεζέ" για τα μικρότερα φλαμίνγκο.






Και για όσους δεν το γνωρίζουν, ροζ φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λήμνο! Τα εντυπωσιακά αυτά εξωτικά πτηνά βρίσκουν καταφύγιο σε 3 σπάνιους υδροβιότοπους του νησιού: στη Χορταρολίμνη, την Ασπρολίμνη και την Αλμυρολίμνη, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Μάλιστα, τον χειμώνα του 2010 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους που αποτελούνταν από 3.800 πουλιά! Παλιότερα έτυχε να βρεθώ στην περιοχή και πραγματικά το θέαμα είναι πανέμορφο!

2 σχόλια:

  1. στην Λαρνακα της Κυπρου, στην γνωστη Αλυκη της Λαρνακας (αλμυρη λιμνη) καθε καλοκαιρι μαζευονται φλαμιγκο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχαμε την Τιμή να γεννηθούμε -και εσείς εκεί στην Κύπρο, Δελφινάκι, και εμείς εδώ στην Ελλάδα- στον επίγειο παράδεισο! Στο απέραντο γαλάζιο του Ουρανού και της Θάλασσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή