Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πώς τελειώνει το δράμα; Τί έγινε στην Αργεντινή και σε ποιο σημείο είμαστε!

«Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα στην Ελλάδα. Τα οικονομικά μέτρα που πήραν θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία".

«Οι συνταγές που επιβάλλονται τώρα στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001 στην Αργεντινή».

Δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις. Είναι οι απόψεις που έχει εκφράσει εδώ και καιρό η πρόεδρος της Αργεντινής C. Kirchner, που έχει ζήσει... την εμπειρία του ΔΝΤ.

Τι είχε γίνει στην Αργεντινή

  • Η μεσαία τάξη της Αργεντινής, διαλύθηκε προς όφελος μίας ολιγάριθμης οικονομικής και πολιτικής ελίτ.
  • Το 60% του πληθυσμού σε μία δεκαετία βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55% των εργαζομένων βρέθηκαν ανασφάλιστοι!
  • Η διόγκωση του δημοσίου τομέα, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι οι ομοιότητες που έχουμε με την περίπτωση της Αργεντινής.
  • Ο πληθωρισμός "βούλιαζε" τη χώρα. Η Αργεντινή είχε δικό της νόμισμα κι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαφορά.
  • Το 1998, η Αργεντινή είχε φτάσει να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 10,5% και αναγκαστικά κατέφυγε για πρώτη φορά στο ΔΝΤ.
  • Το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000, με τραγικά ασφυκτικούς όρους,όπως και εδώ. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και οι καταθέσεις πάγωσαν.
  • Οι επενδυτικές τράπεζες προώθησαν ένα Debt Swap (ανταλλαγή χρέους), όπου οι ιδιοκτήτες ομολόγων αποκτούσαν το δικαίωμα να πάρουν νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με ευνοϊκότερους όρους. Το σκεπτικό ήταν να μεταφερθεί η εξόφληση του χρέους από το 2001 στο 2005. Πράγματι, 30 δισ. δολάρια άλλαξαν διάρκεια ζωής και επτά επενδυτικές τράπεζες εισέπραξαν 100 εκατ. δολάρια σε προμήθειες!
  • Αποτέλεσμα: λίγες εβδομάδες μετά, η Αργεντινή κατέληξε ξανά χωρίς χρήματα, γιατί οι αγορές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της.

Δείτε ακόμη:
Το Πείραμα της Αργεντινής!

Πως τελείωσε η περιπέτεια του ΔΝΤ

  • Στα τέλη του 2001, ήρθε το ξέσπασμα της λαϊκής οργής ήλθε, όταν ο κεντροαριστερός Ντε λα Ρούα, απαγόρευσε την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, πέραν του ποσού των 250 δολαρίων το μήνα.
  • Ο Ντε λα Ρούα πρόλαβε να διαφύγει με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο, για να γλυτώσει από την οργή.
  • Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του.
  • Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους.


Τι γίνεται τώρα
Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει.

Τώρα η Αργεντινή αργά, αλλά σταθερά, έχει μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%.



πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου