Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανίδα «μάγισσα» δικάζεται ξανά μετά από 385 χρόνια


Η υπόληψη της Καταρίνα Χενότ πρόκειται να αποκατασταθεί με καθυστέρηση τεσσάρων αιώνων



Μια γυναίκα που είχε θανατωθεί το 1627 στην Κολωνία κατηγορούμενη ως μάγισσα θα ξαναπεράσει από δίκη για να αποκαταστήσει την υπόληψή της σχεδόν τέσσερις αιώνες μετά τον μαρτυρικό της θάνατο στην πυρά.

Η Καταρίνα Χενότ, που τότε διατηρούσε το ταχυδρομείο της πόλης, είχε κατηγορηθεί ότι εξασκούσε μαγεία. Κάηκε στην πυρά με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά τώρα, 385 χρόνια μετα, οι μακρινοί της απόγονοι ανακινούν τις διαδικασίες για επανεξέταση της υπόθεσης δικαστικά προκειμένου να «καθαρίσουν» το όνομά της.

«Η Καταρίνα θεωρείτο γυναίκα με υψηλή υπόληψη στην πόλη της και ποτέ της δεν ειχε δώσει αφορμή για αρνητικά σχόλια», τονίζει ο πάστορας Χάρτμουτ Χέγκελερ, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες και έψαξε για στοιχεία που θα λειτουργήσουν αθωωτικά. Θα τα παρουσιάσει ο ίδιος ενώπιον δικαστών, τοπικών αξιωματούχων και των ανωτέρων κληρικών της Κολωνίας.

«Νομίζω πως θα έπρεπε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Ειναι κάτι που θα το ήθελε και η ίδια η Καταρίνα», υπογραμμίζει με τη σειρά της μια εκ των σημερινών απογόνων της «μάγισσας», η Μαρτίνα Χιρτς.

Το διαβόητο «κυνήγι μαγισσών» ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο τον 16ο-17ο αιώνα κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μεταξύ του 1500 και του 1782 στην Γερμανία εκτελέστηκαν πάνω από 25.000 γυναίκες (καθώς και μερικοί άντρες ή ακόμη και μικρά παιδιά!) που κατηγορήθηκαν για μαγεία κι εξάσκηση σκοτεινών και διαβολικών δραστηριοτήτων. Μόνο στη Βαυαρία μεταξύ 1560 και 1630 κάηκαν ζωντανοί πάνω από 5.000 άνθρωποι.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου